به گزارش بورس نیوز ، گروه بانکی حاضر در بازار سرمایه، در سالهای اخیر جزو گروههایی بوده که اکثریت شرکتهای آن عملکرد خوبی را از لحاظ بنیادی ثبت کردهاند. اگر چه برخی از نمادهای آن از معضلات اصلی اقتصادی کشور هستند. با توجه به این موضوع که بانکهایی مانند ملت، تجارت، پاسارگاد، خاورمیانه و ... عملکرد خوبی را به همراه دارند، در مقابل نمادهای "وآیند"، "دی"، "سمایه" و "وزمین" با عملکرد مفتضحانه خود نه تنها سودسازی دیگر بانکها را از بین میبرند، بلکه باعث آسیب به اقتصاد کشور و ایجاد تورم نیز میشوند.
بانک گردشگری رشد درآمدی بسیار خوبی را ثبت کرده است اما؛ این رشد از محل فروش دارایی بوده و جزء درآمدهای عملیاتی محسوب نمیشود اما؛ اگر باعث شود که در آینده عملکرد بانک نیز بهبود پیدا کند، اتفاق مثبتی تلقی میشود. بانک کارآفرین نیز رشد سودآوری را ثبت کرده است و با ادامه این روند میتواند خود را به تراز اولهای گروه نزدیکتر کند.
بانک دی اما؛ بعد از انتقال به بازار پایه نیز دست از اشتباهات گذشته خود برنمیدارد. آخرین گزارش فصلی شرکت مربوط به انتهای آذر ۱۴۰۲ است و پس از آن هیچ گزارش فصلی و سالانهای از شرکت منتشر نشده است و هیچ اطلاعات دقیقی از شرکت در درسترس نیست.
مقایسه عملکرد بهار و تابستان ۱۴۰۳
"وگردش" در تابستان با فروش داراییهای خود سود خوبی ساخت که البته با توجه به غیرعملیاتی بودن آن، نمیتوان به آن اتکا کرد، البته این به معنی عملکرد ضعیف "وگردش" نیست و تحول در این بانک مشهود است. بانک سامان تابستان بسیار فوق العادهای داشت و "وپاسار" نیز بسیار عالی عمل کرد. "وپارس" نیز علیرغم زیان دهی در۳ ماه نخست سال مالی، در تابستان به سود رسیده است.
در مقابل "وسالت" که در بهار سودده بوده، در تابستان زیان ساخته و "وملل" نیز در ادامه روند نزولی خود، در تابستان ۲ برابر بهار زیان ساخته است. "وبصادر"، "ونوین"، "وشهر" نیز از بهار ضعیفتر عمل کرده اند و "وزمین" نیز ۴۰ درصد زیان بیشتری ساخته است! در مجموع بانکهای سرمایه، آینده، ایران زمین، ملل و رسالت در تابستان زیان ساخته اند.
مقایسه تابستان ۱۴۰۲ و تابستان ۱۴۰۳
در مقایسه فصل با فصل مشابه سال گذشته مشاهده میکنیم که "وپارس" عملکرد بسیار خوبی را در تابستان امسال ثبت کرده است. "وپارس" در تابستان نسبت به بهار نیز رشد ۱۳۳ درصدی سود خالص را ثبت کرده و در مجموع روند رو به رشد بانک ادامه دار است. بانک پارسیان در چند وقت اخیر از زیان دهی نیز خارج شده است و به سود رسیده و نسبت P/E آن مثبت شده است. "سامان" و "وگردش" در این بخش نیز خوش درخشیدند.
"وسالت"، "وزمین"، "وملل" و "سمایه" همچنان آخرینهای جدول هستند. در تابستان "وزمین" ۴ برابر، "وملل" ۵.۵ برابر و "سمایه" ۷ برابر فصل بهار زیان ساختهاند و گویا قصد رکورد شکنی دارند. "وبصادر" و "وتجارت" نیز نسبت به بهار افت سودسازی داشته اند.
مقایسه نیمه اول ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳
"وگردش" و "سامان" هم چنان در صدر هستند و "وکار"، "وخاور"، "ونوین" نیز در رتبههای بعدی ایستاده اند. "وپارس" ۲۸ درصد زیان کمتری از مدت مشابه در سال گذشته ساخته است، "وبملت" و "وپست" نیز به روند رو به رشد خود ادامه میدهند.
"وتجارت" و "وپاسار" علیرغم سودسازی خوب و عملکرد خوب خود و مخصوصا در سالهای اخیر، به ترتیب ۴۰ و ۱۱ درصد کمتر سود ساخته اند. در بین بانکهای سودساز بیشترین افتها متعلق به "وشهر" و "وسالت" است. "وشهر" ۶۲ درصد کمتر از سال گذشته و "وسالت" ۸۴ درصد کمتر از سال گذشته سود ساخته اند.
نسبت P/E ttm شرکتهای گروه بعد از ارائه گزارشهای ۶ ماهه
جمع بندی:
۱- اوضاع در "وملل"، "سمایه"، "وآیند"، "وزمین" و "دی" نزدیک به فاجعه و فراتر از آن است. زیان انباشته این بانکها به ترتیب زیر است:
"وملل" ۱۸ همت
"سمایه" ۶۰ همت
"وآیند" ۳۹۱ همت
"وزمین" ۶۵ همت
"دی" طبق آخرین گزارش در انتهای پاییز ۱۴۰۲ برابر با ۲۶ همت
در مجموع ۵۶۰ همت زیان انباشته که این میزان از کل سود انباشته سایر بانکها بیشتر است.
۲- "وبملت" با قدرت بهترین عملکرد را در بین بانکها دارا است و پس از آن "سامان"، "ونوین"، وکار"، "وپست" و "وخاور" قرار دارند.
۳- افت سودسازی "وتجارت" در ۶ ماهه امسال را باید به عنوان یک هشدار حساب کرد.
۴- "وپاسار" هم اگر تابستان خوبی داشت، ولی عملکرد بهار آن، شرکت را تحت تاثیر قرار داده است.
۵- "وپارس" اگرچه سودساز شده است، ولی عملکرد بسیار نوسانی از خود نشان میدهد.
۶- "وسالت" و "وشهر" عملکرد قابل قبولی تا اینجای کار نداشتند و احتمال افت EPS و افزایش P/E در ان زیاد است.
۷- در مورد وگردش قبلا هم شرح دادیم، سودسازی شرکت رشد چشمگیری از محل غیرعملیاتی داشته است، ولی اگر این سودها به کمک شرکت بیایند و باعث ایجاد سود عملیاتی شوند، شرکت آینده روشنی خواهد داشت.
کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه فریدعباسی
برچسب ها : بانک گردشگری بانک دی بورس نیوز بانک آینده بانک سرمایه بانک ایران زمین