بازار طی هفته ای که گذشت با بازدهی بیش از ۱۲ درصدی همراه شد و با سقف شکنی مجدد در شاخص کل آلارم های خروج از اصلاح و بازگشت مجدد به دوران اوج را به صدا درآورد.
به این ترتیب طی ۵ روز معاملاتی این هفته شاخص کل بورس توانست بیش از ۱۲۵ هزار واحد رشد کند و با قرار گرفتن در سطح یک میلیون و ۱۵۳ هزار ، سقف جدیدی را ثبت کرد.
بررسی عملکرد صنایع و سهام بازار نشان می دهد که طی هفته جاری جز دو صنعت حمل و نقل و ارتباطات و سایر حمل و نقل، همه گروه های بازار بین ۲۳ تا یک درصد بازدهی مثبت داشتند.
عملکرد صنایع نشان می دهد محصولات چرمی با ۲۳ درصد بازدهی مثبت و محصولات کامپیوتری با ۲۲ درصد بازدهی مثبت بهترین گروه های این هفته بودند.
همچنین در میان بیش از ۶۰۰ نماد حاضر در تابلوهای بورس و فرابورس ، نماد اکالا با بازدهی مثبت نزدیک به ۸۰ درصدی، مثبت ترین سهم بازار طی این هفته بود.
پس از آن فالوم با بازدهی ۷۶ درصدی و قشکر با بازدهی ۴۲ درصدی قرار دارد.
انتهای جدول عملکرد نمادهای بازار نیز به سهام خوراک دام پارس رسید که با افت قیمت ۱۶ درصدی ،منفی ترین نماد بازار این هفته بود.
جزییات عملکرد صنایع و سهام را در جدول های زیر پیگیری کنید.
عملکرد صنایع
بهترین نمادها
بدترین نمادها
و اما در پنج جلسه معاملاتی این هفته چه گذشت؟
شنبه؛ یک روز هیجانی
شاخص بورس روز شنبه را با ثبت رکورد جدی از سر گذراند اما برخی از نمادها همچنان با قله تاریخی خود فاصله داشتند.
روز شنبه شاخصکل بورس بازهم رکوردشکنی کرد و حدنصاب جدیدی در بیش از نیم قرن فعالیت خود بر جای گذاشت. از زمان پیشگشایش و حجم بالای سفارشهای خریدی که یکی پس از دیگری ثبت میشد، رکوردشکنی بورس در یکی دیگر از شنبههای هیجانی محرز بود. حتی در دقایق ابتدایی بازار ارزش صفهای خرید به بیش از ۵ هزار میلیارد تومان رسیده بود که نشان میدهد بعد از اصلاحی که از اواخر اردیبهشت آغاز شده بود، حالا شاخصکل به فتح قلههای جدید چشم دوخته است. در نهایت دماسنج بازار در معاملات روز شنبه بیش از ۴۰ هزار واحد افزایش یافت تا بر بلندای یک میلیون و ۶۸ هزار واحدی قرار بگیرد .
طی روز شنبه گروه خودرو، پربینندهترین گروه بازار بود. اغلب نمادهای این گروه در محدوده مثبت معامله می شدند. ایرانخودرو نیز با توجه به قرعهکشی خودروهای خود، با استقبال بالای سهامداران روبه رو شده بود و صف ۳۶۰ میلیون سهمی آن تا پایان بازار حفظ شد. سایپا نیز در محدوده ۱ تا ۳ درصد مثبت نوسان میکرد، بیشتر نمادهای این گروه نوسان مثبت داشتند، «ختور» هم تنها نمادی بود که با صف فروش به کار خود پایان داد .
در گروه فلزات اساسی قریب به اتفاق نمادها با صف خرید به کار خود پایان دادند، «فولاد»، «فملی» و «ذوب» پربازدیدترین نمادهای این گروه بودند. نماد معاملاتی شرکت آلومتک (فالوم) پس از رفع موارد منجر به تعلیق و افشای اطلاعات بااهمیت مصادیق گروه الف، با ۱۰۴ درصد نوسان مثبت باز شد. تمام نمادهای گروه استخراج کانههای فلزی نیز امروز صف خرید داشتند .
در این میان «کنور» پس از برگزاری مجمع عمومی عادی سالیانه با ۱۴ درصد مثبت به جریان معاملات بازگشت. دیگر گروه پرتقاضای این روز، پالایشگاهیها بودند. صف خرید اکثر نمادهای این گروه هم تا پایان بازار باقی ماند و معاملات اندکی در این گروه انجام شد .
سایه سهام عدالت بر افزایش قیمتها
در هیاهوی سهام عدالت، افزایش نرخ محصولات مختلف، یکی پس از دیگری تصویب و اعلام میشود. خبر تاثیرگذاری که در روزهای عادی، بیشتر به چشم می آمد اما این روزها همه چیز در سایه سهام عدالت قرار دارد. چند روز پیش افزایش ۲۰ درصدی قیمت شویندهها اعلام شد. پیش از آن نیز خبر افزایش ۵۰ درصدی قیمت ماکارونی، عرضه اولیه «غزر» را به تعویق انداخت. ارز نیمایی نیز از دو گروه لاستیک و داروهای OTC حذف شد. احتمال افزایش قیمت روغن موتور نیز بر گروه روانکارها سایه انداخته است .
روز شنبه نیز دو خبر مهم در همین رابطه اعلام شد. نخست آنکه در جلسه کارگروه تنظیم بازار، نرخ هر کیلوگرم شکر درب کارخانه ۶۳۰۰ تومان تعیین و تصویب شد. همچنین دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان اعلام کرد که قیمت جدید سیمان در هفته جاری تعیین تکلیف میشود. افزایش قیمت محصولات برای تولیدکنندگان جنبه مثبت هم از نظر روانی برای سهامداران و هم از نظر افزایش فروش و احتمال سودآوری بیشتر برای شرکتها دارد .
در نتیجه هر یک از این خبرها، پتانسیل یک رالی صعودی جدید در هر گروه ایجاد میکند. این مسیله در کنار افزایش قیمت جهانی کامودیتیها و همچنین افزایش ادامهدار قیمت ارز در بازار و سامانه نیما، میتواند انرژی جدیدی برای رشد بازار سرمایه به همراه داشته باشد.
یک شنبه؛ حمایت پرقدرت
طی دومین روز هفته بازار با حمایت دسته جمعی نمادهای بزرگ بازار روبه رو بود. در این میان اما هیجان در بازارها بالا بود. شاخص هم متاثر از اقبال سهامداران رکورد جدیدی به جا گذاشت .
هیجان معاملات روز یکشنبه از اولین روز هفته نیز بیشتر بود. تداوم صف خرید در برخی نمادهای لیدر بازار، باعث شد بقیه نمادها نیز به صف خرید بنشینند.
نمادهای «شپنا»، «آسیا»، «فملی»، «پارسان» و «فولاد» بیشترین ارزش صف خرید را به ثبت رسانده بودند. فارغ از این نمادها، هیجان خرید در بازار به قدری بالا بود که در یک ساعت ابتدایی شاخص کل نزدیک به ۴۰ هزار واحد رشد داشت تا از مرز یک میلیون و ۱۰۰ هزار واحد هم بگذرد. با این حال در نیم ساعت پایانی بازار، برخی شرکتهای کوچکتر از صف فروش خارج شدند و با افزایش عرضهها برخی از نمادها به محدوده منفی رسیدند.
نمادهای بزرگتر اما راه خود را تا پایان بازار ادامه دادند و صف خرید آنها تا پایان بازار باقی ماند. با پایان یافتن معاملات شاخص کل دو رکورد جدید بر جای گذاشت. نخست آنکه برای اولین بار دماسنج بازار به ارتفاع یک میلیون و ۱۱۶ هزار واحد رسید. این رکوردشکنی در سایه رکورد دیگری به ثبت رسید. شاخص کل بیش از ۴۷ هزار واحد رشد داشت که از نظر میزان رشد، رکورد جدید برای شاخص کل بورس به حساب می آید. با توجه به این میزان رشد، دیگر نمیتوان کانالهای ۱۰۰ هزار واحدی شاخص کل را مقاومت روانی ارزیابی کرد چرا که طی دو یا سه روز کاری، شاخص کل از این مقاومتهای روانی عبور می کند .
۱۲ نماد بورسی در معاملات بیش از ۵ درصد رشد داشتند. اغلب این نمادها در گروه قند و شکر هستند. «قشکر» با توجه به افزایش قیمت شکر از ۴۰۵۰۰ ریال به ۶۳۰۰۰ ریال، با ۲۳ درصد نوسان مثبت بازگشایی شد. «قنیشا»، «قهکمت» و «قصفها» دیگر نمادهای بورسی بودند که بیشتر از ۵ درصد رشد داشتند. «پیزد» و «آریا» دو سهمی هستند که همانند روز شنبه، بعد از ساعت ۱۲.۳۰ دقیقه معامله شدند. هر دو نماد نیز همچنان با صف خرید قابل ملاحظهای رو به رو بودند. آریا ساسول برای سومین روز کاری پیاپی بیشتر از حجم مبنا معامله شد ولی لاستیک یزد عرضه زیادی نداشت. با توجه به این شرایط احتمال دارد تا پایان هفته نیز این دو نماد بعد از زمان عادی بازار، معامله شوند .
ادامه حمایتها از بازار سرمایه
دو نفر از تاثیرگذارترین چهرههای بورسی در نشست علنی روز یک شنبه مجلس به حمایت از بازار سرمایه پرداختند. وزیر اقتصاد و مدیرعامل سازمان بورس ضمن حمایت از بازار سرمایه، راه پیش روی آن را نیز ترسیم کردند. به گفته فرهاد دژپسند «بازار سرمایه با عمق بخشیدن به آن سرپا نگه داشته خواهد شد» و حسن قالیباف اصل نیز تاکید کرد «بر انتشار اوراق بخش خصوصی و تامین مالی در بازار سرمایه تمرکز داریم». این صحبتها در حالی مطرح میشود که نسبت به یک ماه گذشته، انتقادها نسبت به حبابی بودن بازار سرمایه کاهش یافته است و برخی از منتقدان پیشین، اکنون در مقام دفاع از وضعیت فعلی بورس برآمدند.
دوشنبه؛ هسته و اختلال هایش
بازار دادوستدهای روز دوشنبه را با ترس و دلهره سهامداران گذراند. اختلال در هسته معاملات خریداران را ترسانده بود و همین عامل از صعودی شدن بازار کاست .
کلیت معاملات این روز بازار سرمایه تحت تاثیر اختلال سامانه معاملات بود. هسته معاملات در همان دقایق ابتدایی بازار با اختلال فراوانی همراه بود و باعث شد برخی معاملات در قیمتهای عجیبی انجام شود. برای مثال در نماد «فملی» در حالی که همه معاملات در سقف قیمت انجام میشد، اما در این بین برخی معاملات نیز در کف قیمتی انجام میشد. این روند برای بسیاری از نمادها وجود داشت؛ به نحوی که در کسری از ثانیه از مثبت پنج به منفی پنج میرسیدند و بالعکس .
همین مساله باعث بروز ترس در بین سهامداران شده و برخی از آنها دوباره سهام خود را برای فروش به هرقیمتی، عرضه کردند. اگرچه معاملات بعد از نیم ساعت به حالت عادی بازگشت اما شفافسازی درباره علت این اتفاق و همچنین امکان ابطال معاملات تا یک ساعت مانده به پایان بازار طول کشید. ابتدا اعلام شد اختلال هسته معاملات در ابتدای بازار ناشی از اشتباه یکی از شرکتهای ارایه دهنده خدمات آنلاین به کارگزاری بوده که قبل از شروع معاملات اقدام به ارسال سفارش کرده است .
با این حال مدیرعامل مدیریت فناوری بورس تهران اعلام کرد علت این موضوع مشخص نیست. در نهایت طبق اطلاعیه ناظر بازار با توجه به انجام معاملات برخی از نمادهای معاملاتی خارج از قیمت نظری گشایش در دقایق اولیه جلسه معاملاتی، با توجه به بررسی های فنی انجام شده، این دسته از معاملات مورد تایید بورس تهران قرار نگرفت.
حاشیههای دیگری نظیر جمعآوری امضا برای طرح مالیات بر عایدی سرمایه و گمانهزنی درباره امکان دریافت مالیات از سهامداران، باعث فشار عرضه در بازار شد. بررسی روند شاخص کل دراین روز نیز نشان از نوسانهای زیاد در طول بازار دارد. در نهایت شاخص با وجود تشکیل صفهای فروش در برخی نمادها همانند «اخابر» و «فارس» با ۲۷۱۰ واحد مثبت به کار خود پایان داد. ارزش معاملات خرد نیز ۱۸۸۰۰ میلیارد تومان بود که بالاترین مبلغ در خرداد ماه بوده است .
در بین نمادهای خبرساز ، قندیهایی که روز یک شنبه کشف قیمت نشده بودند، به جریان معاملات بازگشتند و توانستند بیش از ۵ درصد رشد داشته باشند. «آریا» با وجود صف خرید ۱۷۰ میلیون سهمی توانست برای پنجمین روز کاری متوالی حجم مبنای خود را پر کند. این در شرایطی است که با وجود گذشت بیش از سه ماه از عرضه اولیه «شصدف»، قیمت پایانی این سهم برای یک روز هم ۵ درصد مثبت نبوده است.
سه شنبه؛ حقوقی های فروشنده
روز سه شنبه در بازار عرضه از جانب حقوقی ها بالا بود و با وجود تداوم حاشیه ها در بازار، اما شرایط دادوستدها در یک روز مانده به پایان هفته متفاوت بود .
شرایط نوسانی روز دوشنبه بازار سرمایه به معاملات این روز هم سرایت کرد. اگرچه شاخصکل بورس در یک ساعت ابتدایی تا قله یک میلیون و ۱۲۹ هزار واحدی افزایش یافت اما در ادامه با افزایش عرضهها، تشکیل صفهای فروش و تمایل برخی از سهامداران به نقدکردن سبد سهام، بازار راه رفته را بازگشت تا شاخص کل با ۷۹۴ واحد کاهش بسته شود.در عین حال شاخصکل هموزن ۰.۶۸ درصد افزایش یافت تا نشان دهد در سایه افت شاخصسازها، شرکتهای کوچکتر به دنبال رشد قیمت هستند. در معاملات روز سه شنبه نه خبری از اختلال در هسته معاملات بود و نه خبر تاثیرگذاری از سمت بهارستاننشینان بیرون آمد. با این حال تمایل به فروش سهام به خصوص در بین حقوقیها بالا بود. در نتیجه اگر یک روز بازار ریزش سنگین داشت یا هیجان خرید بالا بود، نباید به دنبال ارتباط آن با خبرها و اتفاقات حاشیهای بود .
حقیقیها در معاملات این روز در نمادهای «فملی»، «دی» و «فاذر» خرید بیشتری داشتند و حقوقیها به خرید «اخابر»، «فولاد» و «شستا» رغبت بیشتری نشان دادند. ارزش معاملات نیز از مرز ۲۰هزار میلیارد تومان گذشت. اگرچه ارزش معاملات نسبت به رکوردهای قبلی اختلاف قابل توجهی دارد اما در عین حال بالاتر از میانگین ارزش معاملات در خرداد است، مسیلهای که نشان میدهد همچنان بازار سرمایه در مرکز توجه سرمایهگذاران قرار دارد. این روزها تا اواخر تیرماه، توجه اغلب سهامداران به سمت مجامع و تقسیم سودهاست. به طور خاص، شرکتهای که DPS محور هستند در کانون توجه سهامداران قرار دارند. در این شرایط تمایل به اصلاح سبدها به سمت سهامی که سود بهتری در مجامع تقسیم میکنند، تقابل جالبی در عرضه و تقاضاها ایجاد کرده است .
نمادهای پربیننده
در بین گروههای پرتقاضا در معاملات روز سه شنبه، سیمانیها پرچمدار بودند و صف خرید تمامی نمادهای این گروه تا پایان بازار پابرجا باقی ماند. گروه های لاستیک، دارو و پالایشیها از دیگر گروه های پراستقبال بودند. با وجود عرضه بالایی که در نماد «شپنا» انجام شد اما صف خرید آن تا پایان بازار باقی ماند. دیگر نماد پربیننده «خساپا» بود که در نیم ساعت پایانی بازار با افزایش تقاضا، به صف خرید رسید. نمادهای «آریا» و «پیزد» همچنان دو نمادهای هستند که بعد از ساعت ۱۲:۳۰ دقیقه معامله میشوند. دیگر وجه مشترک این دو نماد، عرضه حداقلی در معاملات بود به گونهای که قیمت پایانی هیچ کدام نتوانست به مرز یک درصد برسد .
ادامه حمایتها از بازار سرمایه
رییس جمهور در یکصد و چهل و دومین جلسه ستاد هماهنگی اقتصادی دولت بار دیگر به حمایت از بازار سرمایه پرداخت و تاکید کرد بورس باید با قدرت به کار خود ادامه دهد. حمایت همه جانبه از بورس به نوبه خود اقدام مهم، بدیع و امیدوارکنندهای است. این حمایتها اگر در زمینه زیرساختهای معاملاتی نیز به مرحله اجرا برسد، میتواند اعتماد ۵۰ میلیون سهامدار بورسی را جلب کرده و ایران را از سمت اقتصاد بانک محور به سمت اقتصاد بورس محور هدایت کند.
چهارشنبه، حسن ختامی شیرین
بازار آخرین روز کاری هفته را با رشد ۳۵ هزار واحدی شاخص کل به پایان رساند.
شاخص کل با بیشترین تاثیر مثبت نمادهای فولاد ، فملی، وبملت، اخابر، کگل، فارس و شپنا توانست در محدوده ۱ میلیون و ۱۵۳ هزار واحد قرار بگیرد .
شاخص هم وزن نیز رشد بیش از ۹ هزار واحدی را تجربه کرد.
پرحجم ترین صفوف خرید بازار متعلق به نمادهای خساپا، وپارس، شتران، وآیند و خگستر بود.همچنین افزایش نرخ محصولات گروه سیمانی، هفته پرباری را برای این گروه رقم زد و امروز هم با موجی از توجهات دنبال شدند .
بانکی ها نیز امروز معاملات قابل تاملی را تجربه کردند، وبملت پس از جا به جایی ۱۲۲ میلیون سهم به صف خرید نشست .
در گروه فرآورده های نفتی هم معاملات با لیدری نماد شتران با افزایش تقاضا و رشد قیمت دنبال شد. شپنا نیز با صف خرید سنگین روبرو بود.
در پایان معاملات امروز شاهد ۷۳۵ میلیارد تومان ورود پول حقیقی به بازار بودیم، ارزش معاملات خرد نیز به ۱۴۴۰۰ میلیارد تومان رسید.