به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، بازار سرمایه در حالی آخرین روز معاملاتی دی ماه را پشت سر گذاشت که ماهی با روند صعودی را طی کرده است. البته کاهش رشد بورس در معاملات امروز به دلیل هیجان ایجاد شده به دلیل نزدیک شدن شاخص کل به مرز کانال ۱.۷ میلیون واحدی و نیز فروش سهام برای خرید عرضه اولیه بوده است.
بسیاری از کارشناسان بازار سرمایه هنوز صعود بورس را در ابتدای مسیر میدانند. عقب ماندگی بازار سرمایه نسبت به سایر بازارها و نیز رشد قیمت دلار در بازار سبب شده است، بورس مورد توجه سرمایهگذاران قرار بگیرد.
البته حمایتهای دولت از بورس نیز که در ماه های گذشته رخ داده و در بودجه سال ۱۴۰۲ نیز ادامه داشته است، در شکلگیری سیر صعودی بورس نیز بی تاثیر نبوده است.
بررسیهای تکنیکالی بازار سهام نشان میدهد که شاخص با وجود اینکه کماکان امید دارد که به اعداد و ارقام بالاتری برسد، اما در کنار آن ترس و دلهره اجازه رشد بیشتری به شاخص را نمیدهد و بسیاری از نوسان گیران در حال خروج از سهم ها هستند. این مساله سبب شده است ورود به کانال ۱.۷ میلیون واحدی تا حدودی به تاخیر بیافتد.
در معاملات امروز نمادهای پالایشی بیشترین ارزش معاملات، بیشترین تقاضا و بیشترین ورود پول حقیقی را داشتند.
* بودجه ۱۴۰۲ حمایتهای خوبی از بورس دارد
حمید دستجردی، کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، درباره بودجه و بورس میگوید: بحث بودجه همه ساله برای بازار اهمیت ویژهای داشته است، تا جایی که بسیاری از منابع تامین شده در بودجه مربوط به شرکتهای بورسی میشود. بودجه در راستای حمایت حداکثری از شرکت های بورسی به نگارش درآمده است.
وی ادامه داد: به نظر میرسد که شرکتهای صادرات محور و از طرف دیگر شرکتهای تولیدی فعال در بورس با چالش قوانین روبرو هستند و نیاز به تسهیل در آنها دارند. یکی از موضوعات مالیات است که در بودجه سال آینده مالیات شرکتهای تولیدی ۸ درصد کاهش پیدا کرده است.
این کارشناس بازار سرمایه تاکید کرد: باید اقدامی صورت بگیرد که شرکتهای این چنینی تامین مالی کم هزینه انجام دهند تا منجر به ارزان شدن قیمت نهایی محصول تولیدی شود.
دستجردی تصریح کرد: از طرفی اگر در بخش صادرات هم تسهیل ایجاد و مشوقهای صادراتی دیده شود، بحران شرکتهای فعال در بازار سرمایه مرتفع میشود.
* رشد کم رمق شاخصهای عملکردی بورس
در پایان معاملات امروز بورس تهران شاخص کل با افزایش ۲ هزار و ۹۷ واحدی نسبت به روز کاری قبل تا سطح یک میلیون و ۶۸۹ هزار و ۱۴۴ واحد بالا آمد. بازدهی این شاخص مثبت ۱۲ صدم درصد بوده است.
شاخص کل هموزن نیز با رشد ۲ هزار و ۵۳۹ واحدی در رقم ۵۲۶ هزار و ۱۸۷ واحدی ایستاد. بازدهی این شاخص نیز مثبت ۴۸ صدم درصد بوده است. همچنین شاخص کل فرابورس، با صعود ۶۷ واحدی در سطح ۲۱ هزار و ۵۰۷ واحد قرار گرفت.
* کاهش ارزش معاملات خرد بازار سهام
امروز ارزش معاملات کل بازار سهام به ۱۹ هزار و ۷۳۹ میلیارد تومان رسید. ارزش معاملات اوراق بدهی در بازار ثانویه ۳ هزار و ۶۵۲ میلیارد تومان بود که ۱۸.۵ درصد از ارزش کل معاملات بازار را در این روز شامل میشود.
ارزش معاملات خرد سهام نیز با کاهش ۵ درصدی به نسبت روز گذشته به رقم ۹ هزار و ۵۹۹ میلیارد تومان رسید. سهم معاملات خرد از کل معاملات بورس ۴۹ درصد بوده است.
* ورود پول حقیقی از بازار سرمایه
امروز ارزش خالص تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی بازار مثبت بود و ۲۵ میلیارد تومان پول حقیقی به بورس وارد شد.
در معاملات روز سهشنبه بیشترین خروج پول حقیقی به سهام وپست (پست بانک)، فملی (ملی صنایع مس ایران) و رفاه (فروشگاه های زنجیره ای رفاه) اختصاص داشت. در سوی دیگر، بیشترین ورود پول حقیقی به نماد شتران (پالایش نفت تهران)، شبندر (پالایش نفت بندرعباس) و شپنا (پالایش نفت اصفهان) اختصاص داشت.
* رشد ارزش صفهای خرید بورس
در پایان معاملات روز چهارشنبه، ۳۸۳ نماد رشد قیمت داشتند و ۲۶۱ نماد کاهش قیمت داشتند. به عبارت دیگر، ۵۹ درصد بازار رشد قیمت داشتند و ۴۱ درصد بازار افت قیمت داشتند.
در جریان معاملات امروز، ۱۳۵ نماد صف خرید داشتند و ۱۹ نماد با صف فروش مواجه بودند. مجموع ارزش صفهای خرید با رشد ۱۲ درصدی به ۶۷۷ میلیارد تومان رسید و مجموع ارزش صفهای فروش ۳۱ درصد کاهش یافت و ۲۵۸ میلیارد تومان بود.
در پایان معاملات نماد فروژ (شرکت صنایع فروآلیاژ ایران)، وآذر (شرکت سرمایه گذاری توسعه آذربایجان) و قثابت (شرکت قند ثابت خراسان) بیشترین صف خرید را داشتند.
در سوی دیگر، نمادهای انرژی۱، کویر و فماک بیشترین صف فروش را داشتند.
پایان پیام/