به گزارش خبرنگار پایگاه خبری بازار سرمایه ایران(سنا) ، گزارش این اداره نشان میدهد؛ در آذرماه امسال، میزان مصرف گاز به میزان ۱۳ درصد نسبت به ماه پیش(آبان ماه) کاهش یافته که بیشترین میزان کاهش مربوط به صنعت سیمان، آهک و گچ و فلزات اساسی به ترتیب به میزان ۵۸ درصد و ۳۰ درصد بوده است.
همچنین، برآیند میزان مصرف گاز صنایع بازار سرمایه نشان میدهد؛ ناترازی گاز در حال تسری از فصل زمستان به پاییز است. از سویی، کاهش میزان مصرف گاز و از طرفی افزایش زودهنگام در میزان مصرف گازوئیل در صنعت نیروگاهی که وظیفه تامین برق خانوارها و صنایع را بر عهده دارد، مبین بروز مشکلاتی در عرضه برق و کاهش میزان عرضه برق و احتمال قطعی برق مشترکان است.
نتایج بررسیهای اداره میز صنعت و رتبهبندی ناشران نشان میدهد؛ در نتیجه محدودیتهای اعمالی بر صنایع، میزان تولید صنعت فلزات اساسی و مواد و محصولات شیمیایی در مقایسه با ماه گذشته با کاهش به ترتیب ۹ و ۲۰ درصدی مواجه شده است.
همچنین، به رغم افزایش ۲۳ درصدی نرخ دلار حواله در آذر ماه نسبت به ماه گذشته، به دلیل کاهش میزان تولید و بعضا نزولی بودن نرخ جهانی کامودیتیها، فروش اغلب صنایع در مقایسه با ماه گذشته با کاهشی اندک مواجه بوده است.
افت ۱۴ درصدی در میزان تولید خودرو
مقدار تولید صنعت خودرو از ۹۱ هزار و ۶۰۵دستگاه در آذر پارسال به ۷۸هزار و ۸۰۴ دستگاه در آذر امسال رسید. مقدار تولید این صنعت در این بازه زمانی با افت ۱۴درصدی روبهرو شده است.
این کاهش عمدتا مربوط به نماد خودرو (کاهش میزان تولید گروه پژو و هایما به ترتیب به میزان ۶۲ و ۶۹ درصد) به میزان ۲۷درصد است. به نظر می رسد خروج خودروهای پر تیراژ اما با حاشیه سود اندک، نظیر پژو پارس از خطوط تولید یکی از دلایل این موضوع بوده است.
از سوی دیگر، هرچند خودروسازان مجوز افزایش نرخ گرفتهاند؛ اما به نظر میرسد؛ به دلیل وجود زیان انباشته، نبود وجود نقدینگی کافی، حجم بالای تسهیلات بانکی و بدهی انباشتهشده خودروسازان به قطعهسازان، حداقل در کوتاه مدت نمیتوان انتظار امکان افزایش تولید را از خودروسازان داشت.
همچنین، به دلیل لزوم گذشت حداقل زمان لازم برای طی شدن فرایند آمادهسازی قطعه و ورود آن به خط تولید خودروسازان، شمارهگذاری خودروها و افزایش نرخ بهای اولیه برای واردات قطعات با شکلگیری بازار ارز توافقی، به نظر میرسد، مشاهده آثار افزایش تولید را باید به ماه یا ماههای آینده موکول کرد.
کاهش ۵درصدی صنعت فلزات اساسی
براساس این گزارش، مقدار تولید صنعت فلزات اساسی در آذر امسال نسبت به مدت مشابه پارسال به میزان ۵ درصد کاهش داشته است. میزان تولید صنعت فلزات اساسی در مقایسه با آبان اما ۹ درصد کاهش یافته است. این کاهش ناشی مربوط به نمادهای کاوه (کاهش میزان تولید شمش بیلت به میزان ۵۳ درصد) ، فولاد (کاهش میزان تولید محصولات گرم به میزان ۳۵ درصد)، هرمز (کاهش میزان تولید اسلب به میزان ۲۵ درصد ) و فخاس (کاهش میزان تولید شمش به میزان ۳۳درصد) به ترتیب به میزان ۵۳ ، ۷ ، ۲۴ و ۲۰ درصد است.
دلیل کاهش تولید عمدتا بروز محدودیت در میزان مصرف گاز و برق بوده است. این درحالی است که وزارت نیرو در دستورالعملی اعلام کرده که شرکتهای با دیماند مصرفی بالاتر از ۲ مگاوات در ساعت باید مصرف برق خود را در مجموع ۵۰ درصد کاهش دهند این موضوع به معنای ایجاد یک محدودیت جدید برای فولادسازان و کاهش تولید آنها است.
رشد ۳درصدی استخراج کانههای فلزی
افزون براین، میزان تولید صنعت استخراج کانههای فلزی اما با رشد ۳ درصدی از ۷ میلیون و ۵۸۷ هزار تن در آذر پارسال به ۷ میلیون و ۷۹۸هزار تن در آذر امسال رسیده است.
میزان تولید صنعت استخراج کانههای فلزی در آذر ۱۴۰۳ نسبت به آبان امسال نیز رشد داشته است.
رشد ۱۹ درصدی تولید فرآوردههای نفتی
دادههای آماری گزارش اداره میزهای صنعت و رتبهبندی ناشران سازمان بورس، نشان میدهد؛ میزان تولید صنعت فرآوردههای نفتی با ۱۹ درصد رشد از ۵ میلیون و ۴۹۴ هزار مترمکعب در آذر پارسال به ۶ میلیون و ۵۴۵ هزار مترمکعب در آذر امسال رسیده است.
همچنین، صنعت فرآوردههای نفتی در آذرماه نسبت به آبان ماه امسال، دارای افزایش تولید به میزان ۱۵ درصد بوده است.
این افزایش تولید عمدتا مربوط به نماد «شتران» است که دارای افزایش ۷۶ و ۹۵ درصدی میزان تولید نسبت به ماه گذشته و مدت مشابه سال قبل بوده است. عمده این افزایش مربوط به نگهداشت محصول بوتان بابت فروش صادراتی (به علت دریافت نکردن بوتان مازاد بر مصرف شرکتهای پالایشی توسط شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی و مجوز این نهاد به شرکتها بابت فروش صادراتی گاز مایع مازاد بر مصرف داخلی) بوده است.
افت ۱۶ درصدی تولید مواد و محصولات شیمیایی
بررسیها نشان میدهد؛ میزان تولید صنعت مواد و محصولات شیمیایی در آذر ماه امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته، ۱۶ درصد کاهش یافته است. میزان تولید این صنعت از ۳ میلیون ۵۶۲هزار تن در آذرماه پارسال به ۲ میلیون و ۹۸۳هزار تن در آذر امسال رسیده است.
این کاهش عمدتا مربوط به کاهش تولید نمادهای «زاگرس و شیراز» به ترتیب به میزان ۷۴ و ۵۹ درصد است که حاکی از شدت گرفتن ناترازی انرژی در دو سال اخیر است.
براساس این گزارش، کاهش ۲۰درصدی میزان تولید صنعت مواد و محصولات شیمیایی در آذر نسبت به آبان ماه امسال عمدتا به دلیل کاهش تولید نمادهای فعال در زیر صنعت پتروشیمی است.
همچنین، نمادهای زاگرس (کاهش تولیدمحصولات بخار و متانول به میزان ۶۳و ۶۵درصد) ، شیراز (کاهش میزان تولید اوره و آمونیاک به میزان ۵۶و ۵۵ درصد) و کرماشا (کاهش میزان تولید اوره و آمونیاک هر دو به میزان ۷۴ درصد) به ترتیب به میزان۶۳، ۵۴ و ۷۴ درصد در آذر ماه ۱۴۰۳ نسبت به ماه گذشته کاهش یافته است.
این کاهش تولید به دلیل قطع گاز و محدودیتهای مصرف انرژی بوده که نسبت به سال قبل شدت گرفته است و این امر موجب توقف خطوط تولید بسیاری از کارخانجات چون نماد شیراز (طبق افشای اطلاعات با اهمیت در سامانه جامع اطلاع رسانی ناشران در تاریخ ۱۹ آذر امسال) شده است.
همچنین، گاز طبیعی شرکت پتروشیمی زاگرس بنا بر نامه شرکت ملی صنایع پتروشیمی توسط شرکت مبین انرژی خلیج فارس قطع شده است.