به گزارش بورسنیوز ؛ گروه فرآوردههای لبنی از زیرمجموعههای صنعت مواد و محصولات غذایی در بورس شامل ۱۰ شرکت به شرح زیر:
البته نماد عالیس نیز با تولید برخی محصولات لبنی در بورس حضور دارد، ولی به دلیل تنوع محصولات دیگر مانند آبمیوه و نوشیدنیها در این مقاله آن را مورد بررسی قرار ندادیم. از ۱۰ شرکت فوق، ۸ شرکت از خانواده لبنیات پگاه هستند که سهامداری اصلی آنها در اختیار صنایع شیر ایران است. ترکیب ۳ سهامدار اول اصلی شرکتهای گفته شده نیز به شرح زیر است:
مجموع ارزش بازار این شرکتها در بازار نیز برابر ۱۱.۸ همت است که به شکل زیر در بین شرکتها پخش شده است:
در واقع غالبر، غفارس و غپاک به ترتیب با ۲.۵۶، ۱.۸۵ و ۱.۴۷ همت بیشترین ارزش بازار را در بین کل شرکتهای این گروه دارا هستند. جدول مقایسه P/E و P/S صنعت نیز به شکل زیر است:
جدول مقایسه حاشیه سود شرکتهای گروه نیز به ترتیب زیر میباشد:
در نهایت مقایسه سهم از بازار هر شرکت نیز به شرح زیر است:
با توجه به جداول فوق و دادههای بنیادی میتوانیم نکات و نتایج زیر را استنتاج کنیم: ۱- لبنیات کالبر حباب بزرگ قیمتی دارد. اگر به سهم از بازار دقت کنیم تنها ۲ درصد سهم کل فروش شرکتهای گفته شده در اختیار کالبر است، همچنین P/E بسیار بزرگ حدود ۵۰ دارد، حاشیه سود خالص آن منفی ۳ درصد است و بیشترین P/S نیز در اختیار کالبر قرار دارد و با تمام اینها در مقابل بیشترین ارزش بازار را دارد؟! اگر تمام این موارد را در کنار رشد ۱۰۰۰ درصدی سهم که باعث ارزش بازار بالای آن شده است بگذاریم، حباب قیمتی آن به وضوح مشخص است. ۲- لبنیات پاک علیرغم زیان ده بودن ۳ نکته مهم دارد: اولا بیشترین سهم از بازار را دارد، ثانیا کمترین P/S را دارد و نهایتا حاشیه سود حدود صفر درصد را دارد. این ۳ عامل باعث میشود با کمی رشد فروش و کمی افزایش در حاشیه سود از یان دهی به سوددهی برسد. چرا که نسبت قیمت به فروش شرکت بسیار کوچک است و کمی افزایش در حاشیه سود، سوددهی شرکت را به شدت متاثر میکند و به اعداد بالا میرساند. ۳- در مجموع غشصفا و غشاذر شرایط بهتری نسبت به سایر هم گروهیهای خود دارند. نسبت P/E منطقیتر و حاشیه سود بالاتر و سهم از بازار خوب آنها را در وضعیت بهتری قرار داده است. ۴- در بین این شرکتها غگلپا میتواند آینده بسیار خوبی داشته باشد، که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد. قیمت شیر خام موثرترین عامل در سود و زیان این شرکتها این شرکتها شیر خام را از دامداریها خریداری کرده و قیمت گذاری شیر خام نیز با سیاست سقف قیمت توسط دولت انجام میشود. یعنی شرکتها با یک قیمت مصوب به علاوه هزینه حمل شیر را خریداری میکنند. از انجا که قیمت اعلام شده برای شیر خام فیکس نیست و سقف قیمت دارد، قیمت خریداری شده توسط شرکتها نیز اندکی تفاوت دارد. ماده اولیه مورد نیاز این گروه علاوه بر شیر، مواد و لوازم بسته بندی است. اما بیش از ۷۵ درصد هزینه مواد اولیه را شیر به خود اختصاص میدهد. قیمت شیر خام برای سال ۱۴۰۲ برابر ۱۵۰۰۰ تومان در هر کیلو اعلام شد که نسبت به سال قبل یعنی ۱۴۰۱ رشد ۲۵ درصدی داشت. در سال ۱۴۰۱ شیر خام ۱۲۰۰۰ تومان قیمت گذاری شده بود. همچنین مشخصات شیر خام نیز باید به شرح زیر باشد: ۱- ۳.۲ درصد چربی، ۳٪ پروتئین و بار میکروبی زیر ۱۰۰ هزار ۲- به ازای هر ۰.۱ درصد افزایش یا کاهش درصد چربی شیرخام از ۳.۲ درصد، مبلغ ۲۰۰۰ ریال متناسب با افزایش و یا کاهش درصد چربی به قیمت مصوب شیرخام اضافه یا کسر خواهد شد. اما هنوز برای سال ۱۴۰۳ قیمت مصوب اعلام نشده است و در صورتهای مالی بعضی شرکتها نرخهای علی الحساب ۱۹۰۰۰ تومان برای هر کیلوگرم را مشاهده میکنیم. یعنی ۲۵ درصد افزایش قیمت شیرخام برای سال ۱۴۰۳، که با این حساب میتوان رشد قیمت لبنیات از ابتدای سال تا کنون را توجیه کرد. محاسبه P/E آینده نگر و تحلیل حساسیت شرکت پگاه گلپایگان با توجه به قیمت شیر و تورم محصولات لبنی برای غگلپا میتوان جدول حساسیت زیر را بدست آورد:
یعنی اگر قیمت شیر خام به ۲۱۰۰۰ تومان در هر کیلو و تورم محصولات لبنی به محدوده ۲۰ درصد برسد P/E شرکت عدد نه چندان جالب ۲۵ خواهد شد. به نظر معقولترین اعداد جدول در خانههایی است که شیر قیمت ۱۹۰۰۰ تا ۱۹۵۰۰ تومان و تورم ۲۰ تا ۲۵ درصد را داریم. یعنی نسبت P/E آینده نگری بین ۵.۵ تا ۹ را میتوان برای آن در نظر گرفت. پایان مطلب فرید عباسی کارشناس بازار سرمایه