آخرین گزارش کمیته نظارت بر بانکداری بازل، ارزش داراییهای سرمایهگذاریشده بانکهای بزرگ سراسر جهان در ارزهای دیجیتال را ۹.۴میلیارد یورو تخمین میزند. شاید پس از گذشت یک دهه این عدد کوچک بهنظر بهرسد، اما سرمایهگذاری بزرگترین موسسات مالی جهان در ارزهای دیجیتال میتواند برای این صنعت نوپا امیدوارکننده باشد.
به گزارش کریپتو اسلیت، بر اساس دادههای آخرین گزارش کمیته بازل، ۱۹ موسسه مالی بزرگ جهان ۰.۱۴درصد از داراییهای خود را روی ارزهای دیجیتال سرمایهگذاری کردهاند. البته، با احتساب بانکهای حاضر در این بررسی که سرمایهگذاری خود روی ارزهای دیجیتال را گزارش نکردهاند، این نرخ به ۰.۰۱درصد کاهش مییابد.
این گزارش داراییهای ارز دیجیتال ۱۶ بانک گروه یک و ۳ بانک گروه دو را مورد بررسی قرار داده است. ۱۰ مورد از این بانکها از قاره آمریکا، ۷ بانک در اروپا و ۲ بانک دیگر از سایر نقاط جهان بودهاند. بانکهای گروه یک، دستهای از بانکهای بینالمللی با سرمایه لایه یک (اصلی) بیش از ۳میلیارد یورو هستند؛ سایر بانکها نیز (با دارایی کمتر از ۳میلیارد یورو) در بانکهای گروه دو دستهبندی میشوند.
این گزارش همچنین نرخ رشد تصاعدی سرمایهگذاری بانکها در ارزهای دیجیتال را تایید و یادآوری میکند که تخمین واقعی نسبت پول سرمایهگذاریشده دشوار است.
گزارش کمیته بازل بیان میکند:
از آنجایی که بازار داراییهای دیجیتال بهسرعت در حال رشد و گسترش است، تعیین این دو موضوع دشوار است؛ اینکه آیا برخی از بانکها میزان سرمایهگذاری خود در ارزهای دیجیتال را کمتر یا بیش از حد گزارش کردهاند و اینکه تا چه میزان بهطور پیوسته از همین رویکرد برای طبقهبندی هر نوع سرمایهگذاری استفاده کردهاند.
توزیع سرمایهگذاری بانکها
حدود یک سوم از ۹.۴میلیارد یورو داراییهای سرمایهگذاریشده در ارزها دیجیتال متعلق به ۱۰ بانک آمریکایی است. با این حال، توزیع حجم سرمایهگذاری میان این بانکها یکسان نیست.
هر بخش نشاندهنده سهم یک بانک است که سرمایهگذاری خود روی ارزهای دیجیتال را گزارش کرده است. بیش از نیمی از حجم سرمایهگذاریهای متعلق به ۲ بانک است.۴ بانک دیگر حدود ۴۰درصد حجم سرمایهگذاری را در اختیار دارند و ۱۰درصد باقیمانده به ۱۳ بانک دیگر تعلق دارد.
توکنهای سرمایهگذاریشده
طبق دادههای گزارش کمیته بازل، بیت کوین و اتریوم بیشترین حجم داراییهای سرمایهگذاریشده توسط بانکها را به خود اختصاص دادهاند. ۳۱درصد از سبد سرمایهگذاری این ۱۹ موسسه مالی بزرگ را بیت کوین و ۲۲درصد دیگر را اتریوم تشکیل داده است.
محصولات مالی (یا صندوقهای) مبتنی بر بیت کوین با ۲۵درصد و محصولات مبتنی بر اتریوم با ۱۰ درصد، سومین و چهارمین داراییهای سرمایهگذاریشده هستند. در حقیقت، بیت کوین و محصولات مبتنی بر آن در مجموع ۵۶.۱ درصد و اتریوم و محصولات مبتنی بر آن نیز در مجموع ۳۲.۸درصد از توزیع توکنهای سرمایهگذاریشده را تشکیل میدهند.
۱۰درصد باقیمانده نیز بین سایر کوینها تقسیم میشود. پولکادات و ریپل بهترتیب با ۲.۱ و ۱.۹درصد در جایگاه سوم و چهارم قرار دارند و پس از آن کاردانو و سولانا بهترتیب با ۱.۱ و ۰.۹ درصد در رتبههای پنجم و ششم قرار گرفتهاند. لایت کوین و استلار نیز بهترتیب با ۰.۵ و ۰.۴درصد در رتبههای هفتم و هشتم هستند.
همچنین، بانکها گزارش دادهاند که مقدار کمی در یواسدی کوین (USDC) سرمایهگذاری کردهاند، اما در نمودارهای بالا گنجانده نشده است.
خدمات ارائهشده توسط بانکها
نگهداری و وامدهی، بازارسازی و خدمات حضانت/ کیف پول/ بیمه سه دسته برتر از خدماتی هستند که بانکها در حوزه ارزهای دیجیتال ارائه میکنند.
در بین این سه حوزه، خدمات حضانت/ کیف پول/ بیمه و خدمات مشابه آنها ۵۰.۲درصد فعالیت غالب بانکها را به خود اختصاص دادهاند. این دسته شامل کلیه خدمات مربوط به حسابهای حضانتی، کیف پولها و بیمه برای ارزهای دیجیتال و تسهیل فعالیتهای مشتریان مانند معاملات خودگردان یا مدیریتشده توسط یک مدیر مالی است.
خدمات تسویهحساب، کارسپاری و بازارسازی با ۴۵.۷درصد در رتبه دوم خدمات ارائهشده توسط بانکها قرار گرفتهاند. تمامی فعالیتهای معاملاتی در حسابهای مشتری، تسویه معاملات مشتقه و آتی، عرضههای اولیه ارزهای دیجیتال (ICOs) و انتشار اوراق بهادار مبتنی بر ارز دیجیتال نیز در این دسته قرار میگیرند.
در نهایت، نگهداری و سرمایهگذاری در ارزهای دیجیتال، دادن وام به نهادها و انتشار ارز دیجیتال با پشتوانه داراییهای موجود در ترازنامه بانک که زیر مجموعه فعالیتهای مرتبط با نگهداری و وامدهی هستند، ۴.۲درصد از فعالیت بانکها در صنعت ارزهای دیجیتال را به خود اختصاص دادهاند.