آوای آگاه
1402/08/29
09:16
در بازارهای جهانی چه می‌گذرد؟

در جلسه تحلیل بازار این هفته گروه مالی مهرگان، بازارهای جهانی و ایران مورد تحلیل و بررسی قرار گرفتند.

به گزارش آوای آگاه؛ احسان محمدیان امیری در جلسه هفتگی تحلیل بازار گروه مالی مهرگان تصریح کرد: شاخص کل تورم مصرف‌کنندگان آمریکا در ماه اکتبر شاهد عدم تغییر در مقیاس ماهانه و رشد ۳.۲درصدی نسبت به سال گذشته بوده است. این عدد نسبت به رشد ۳.۷درصدی ماه سپتامبر، کاهش یافته است. همچنین به استثنای مواد غذایی و انرژی، تورم پایه نیز از ۴.۱درصد به ۴درصد کاهش یافته است.


وی افزود: قیمت‌های مصرف‌کنندگان در اقتصاد بریتانیا شاهد کاهش چشمگیری بود و به کم‌ترین سطح در دو سال اخیر رسید. این موضوع، خبر خوبی برای دولت بریتانیا محسوب می‌شود که در ابتدای سال و در زمان تورم دو رقمی، وعده نصف شدن رشد قیمت‌ها تا پایان سال جاری را داده بود.


محمدیان تصریح کرد: براساس گزارش دفتر آمارهای ملی بریتانیا، تورم این کشور از ۶.۷درصد در ماه سپتامبر به ۴.۶درصد در ماه اکتبر کاهش یافته که کمتر از انتظار ۴.۸درصدی تحلیلگران بوده است. به استثنای مواد غذایی و انرژی، شاخص تورم پای نیز از ۶.۱درصد به ۵.۷درصد کاهش یافته است. کاهش بیش از ۲۳درصدی قیمت‌های انرژی در ماه اکتبر نسبت به سال گذشته، مهم‌ترین عامل افت تورم کل بوده و تورم غذایی نیز از ۱۲۲درصد در ماه سپتامبر به ۱۰.۱درصد در ماه گذشته کاهش یافته است.


به گفته وی، مخارج مصرف‌کنندگان و فعالیت‌های صنعتی چین شاهد رشد سریع‌تر از انتظار در ماه اکتبر بودند، اما ادامه وضعیت ضعیف بازار املاک این کشور، انتظارات مبنی بر رونمایی از سیاست‌های انبساطی جدید را از جانب پکن تقویت کرده است.


محمدیان خاطرنشان کرد: خرده‌فروشی چین در ماه اکتبر شاهد رشد ۷.۶درصدی (انتظار ۷.۱درصدی) و تولیدات صنعتی شاهد افزایش ۴.۶درصدی (انتظار ۴.۵درصدی) بوده، اما سرمایه‌گذاری بر روی دارایی‌های ثابت برخلاف انتظار رشد ۳.۱درصدی، ۲.۹درصد رشد داشته است.


وی با اشاره به وضعیت بازارهای سهام بزرگ جهان در یک هفته اخیر توضیح داد: بازارهای جهانی سهام با استقبال سرمایه‌گذاران از کاهش سطح تورم در اقتصادهای آمریکا و بریتانیا و خوشبینی درباره به سقف رسیدن نرخ بهره بانک‌های مرکزی، شاهد هفته سبز دیگری بود که در بین آنها شاخص DAX در بورس آلمان با رشد ۴.۵درصدی بیشترین افزایش را در بین شاخص‌های مهم در هفته گذشته داشت. در این میان، شاخص S&P/ASX بورس استرالیا با رشد ۱درصدی کم‌ترین افزایش را شاهد بوده است.


محمدیان درخصوص وضعیت بازار سهام آمریکا در یک هفته اخیر گفت: بازارهای سهام در آمریکا شاهد سومین رشد متوالی هفتگی با افزایش سطح ریسک‌پذیری معامله‌گران بودند. شاخص داوجونز با رشد ۱.۹درصدی، نزدک با افزایش ۲.۴درصدی و ۵۰۰ S&P با رشد ۲.۴درصدی در هفته گذشته به رالی صعودی خود در ماه نوامبر ادامه دادند. در بازار اوراق قرضه نیز در حالی که در انتهای ماه گذشته نرخ بازدهی اوراق قرضه به سطح ۵درصد رسیده بود، این شاخص در سطح ۴.۴۴درصد قرار گرفت. همچنین گزارشات درآمدی شرکت‌ها نیز تاکنون مناسب بوده است؛ به نحوی که براساس گزارش WSJ بیش از ۸۰درصد شرکت‌ها عملکردی بهتر از انتظارات داشتند که عملکردی بی‌سابقه در ۳ماهه دوم ۲۰۲۱ است.


وی تصریح کرد: قیمت نفت در بازارهای جهانی شاهد چهارمین افت متوالی هفتگی با تداوم نگرانی‌ها درباره تقاضا بود؛ اگرچه نفت برنت موفق به بازپس‌گیری کانال ۸۰ دلاری پس از افت به کم‌ترین سطح قیمتی خود از ماه جولای شد. براساس گزارش اداره اطلاعات انرژی آمریکا، میزان ذخایر تجاری نفت در این کشور ظرف دو هفته اخیر بیش از ۱۷ میلیون بشکه افزایش داشته و به بالاترین سطح از ماه اوت رسیده است.


محمدیان اضافه کرد: همچنین آژانس بین‌المللی انرژی و اوپک با انتشار گزارش ماهانه خود، انتظار رشد تقاضای بیش از ۲.۴ میلیون بشکه‌ای را برای سال جاری دارند، اما اوپک برای سال آینده انتظار رشد ۲.۲۵ میلیون بشکه‌ای تقاضا را دارد. همچنین IEA تنها انتظار رشد ۹۳۰هزار بشکه‌ای تقاضا و احتمال بروز مازاد عرضه را در ماه‌های ابتدایی سال آینده میلادی داده است.


وی با اشاره به آخرین روند طلای جهانی و شاخص دلار گفت: دلار در هفته گذشته شاهد افت چشمگیر و کاهش به کم‌ترین سطح از ماه سپتامبر تحت تاثیر عملکرد پایین‌تر از حد انتظار تورم بود که باعث تشدید انتظارات سرمایه‌گذاران مبنی بر به پایان رسیدن کمپین افزایش بهره فدرال رزرو شد. در طرف مقابل، طلا شاهد بهترین عملکرد خود ظرف چهار هفته اخیر با تضعیف ارزش دلار و نرخ بازدهی اوراق قرضه بود. با این حال، طلا برای رسیدن به کانال ۲هزار دلاری نیازمند عبور از سطح ۱.۹۹۲ دلار بوده که چندین بار در این سطح عقبگرد قیمتی داشته است.


محمدیان خاطرنشان کرد: آخرین اخبار رمزارزها عبارت است از موفقیت کامرزبانک به عنوان اولین بانک بزرگ آلمانی در دریافت مجوز ارائه خدمات مبتنی بر دارایی‌های دیجیتالی به مشتریان خود با تاکید بر دارایی‌های مبتنی بر رمز ارز و درخواست مجوز شرکت بلک راک به عنوان بزرگ ترین شرکت خصوصی مدیریت دارایی دنیا برای ارائه ETF مبتنی بر اتریوم در بورس نزدک.


وی اضافه کرد: مس در هفته گذشته شاهد افزایش در مقیاس هفتگی با استقبال سرمایه‌گذاران از کاهش سطح تورم و افت شاخص دلار در آمریکا بود؛ اگرچه ادامه وضعیت ضعیف بازار ساختمان در چین تا حدی مانع از افزایش بیشتر قیمت‌ها شده است. قیمت مس در معاملات نقدی بورس فلزات لندن با رشد ۱۰۷درصدی در سطح ۸.۱۴۰ دلار در هر تن قرار گرفت.


محمدیان با اشاره به روند هفتگی قیمت جهانی سرب و روی گفت: روی در هفته گذشته با وجود رشد در روزهای ابتدایی هفته و صعود به کانال ۲۶۰۰ دلاری، در نهایت با کاهش مواجه شد. قیمت روی در معاملات نقدی با ۰.۶درصد کاهش در سطح ۲۵۶۸ دلار به ازای هر تن قرار گرفت. قیمت سرب هم در معاملات نقدی با رشد ۴.۲درصدی در سطح ۲۲۸۰ دلار به ازای هر تن قرار گرفت.


وی توضیح داد: در هفته گذشته، ورق گرم فولادی چین صعود ناپایداری به کانال ۶۰۰ دلاری (با انتشار گزارشاتی مبنی بر افزایش قیمت سنگ‌آهن به سطح ۱۳۰ دلاری برای اولین بار از ماه مارس) داشت، اما مداخله مقامات چینی در بازار برای کنترل قیمت‌ها باعث عقب‌نشینی آن شد. قیمت این محصول براساس نرخ خوب چین با افت ۲.۸درصدی به ۵۸۱ دلار رسید.


محمدیان تصریح کرد: آلومینیوم در هفته گذشته و پس از انتشار داده‌های مرتبط با سطح عرضه چین، شاهد عقب‌نشینی بود. میزان تولید آلومینیوم در این کشور در ماه گذشته با رشد ۶درصدی به ۳.۶۲ میلیون تن رسید که رکورد تازه‌ای برای این محصول محسوب می‌شود. قیمت این محصول در معاملات نقدی بورس فلزات لندن با ۱۹درصد کاهش به ۲.۱۶۴ دلار در هر تن عقب‌نشینی کرد.


وی با مقایسه آخرین وضعیت اوره فوب ایران و منطقه خاورمیانه تاکید کرد: قیمت اوره فوب ایران در هفته گذشته با کاهش قیمت ۵.۹درصدی به سطح ۳۲۵ دلار در هر تن رسید. قیمت اوره در منطقه خاورمیانه در هفته گذشته براساس گزارش آرگوس با کاهش قیمت ۵.۸درصدی به سطح ۳۳۲ دلار در هر تن رسید. همچنین قیمت گاز طبیعی در هاب اروپا با افت ۴درصدی در سطح ۴۴.۸ یورو در هر مگاوات بر ساعت قرار گرفت. موجودی مخازن گاز در آلمان و فرانسه به صورت کامل پر شده و در ایتالیا نیز بیش از ۹۸درصد ظرفیت قرار گرفته و انتظار دمای متعادل برای هوا تا اواخر ماه جاری منجر به کاهش برداشت از مخازن شده است.


محمدیان ادامه داد: متانول در بازارهای اروپایی شاهد دومین افت متوالی هفتگی با کاهش سطح تقاضا در بازار و روند مناسب عرضه محموله‌های وارداتی بود که کاهش تولید داخلی در اروپا را خنثی کرده است. میانه دامنه قیمتی براساس فوب روتردام با ۵درصد کاهش در سطح ۳۲۰ یورو (۳۴۹ دلار) در هر تن قرار گرفت. متانول چین در هفته گذشته شاهد ثبات وضعیت با اثرگذاری عوامل مختلف بود. از طرفی سطح عرضه محموله‌ها برای ماه دسامبر با توجه به حجم بالای محموله‌های ارسالی از ایران مناسب است و از طرف دیگر انتظار رشد فعالیت عملیاتی اولفین‌ها به دلیل وضعیت قیمتی مناسب محصولات تولیدی آن‌ها وجود دارد. میانگین قیمت محموله‌های وارداتی بر اساس نرخ CFR چین با افت اندک یک دلاری در سطح ۲۸۳ دلار در هر تن گرفته است.


وی تصریح کرد: بازار پلی اتیلن اروپا شاهد چهارمین افت متوالی هفتگی خود تحت تاثیر کاهش همزمان سطح تولید و تقاضا به دلیل شرایط بنیادین ضعیف بازار و حاشیه سود اندک و یا منفی تولیدکنندگان بود. میانه قیمت پلی اتیلن سبک خطی گرید فیلم شمال غربی اروپا با افت ۲.۶درصدی سطح ۱۱۱۵ یورو (۱.۲۱۷ دلار) قرار گرفت. بازار پلی اتیلن وارداتی چین برای سومین هفته متوالی شاهد ثبات قیمت‌ها بوده است. در حالی که مصرف‌کنندگان با توجه به سطح ضعیف تقاضا برای محصولات پایین‌دستی در تهیه محموله احتیاط به خرج داده‌اند، تولیدکنندگان و فروشندگان نیز تمایلی برای پایین آوردن قیمت‌های پیشنهادی خود نداشته‌اند. میانه قیمتی پلی اتیلن سبک براساس نرخ CFR بدون تغییر در سطح ۹۶۵ دلار در هر تن قرار گرفته است.


محمدیان در ادامه نگاهی به روند بازار سرمایه در هفته گذشته داشت و گفت: در هفته گذشته، شاخص کل وارد روند باثباتی در کانال ۲ میلیون واحدی شد که به نظر با رضایت نهادهای ناظر نیز همراه است. سطح فروش با عادت کردن بازار به ریسک‌های موجود کاهش یافته، اما به دلیل عدم ورود نقدینگی و حجم معاملات پایین، توان رشد بازار ضعیف شده است. همچنین در هفته گذشته، نرخ گاز شرکت‌های پتروشیمی در نیمه اول سال نیز در سطح ۷هزار تومان اعلام شد که با توجه به نرخ مهرماه انتظار می‌رود در ادامه سال نرخ‌ها به محدوده ۵هزار تومان برسد. نکته مثبت وضعیت فعلی، فرمول‌بندی شدن نرخ‌ها است که باعث راحت‌تر شدن پیش‌بینی آن برای بازار سهام می‌شود و در صورت افزایش نرخ محصولات پتروشیمی، این شرکت‌ها می‌توانند انتفاع مناسبی را ببرند و با توجه به اینکه قیمت سهام شرکت‌ها براساس انتظارات شکل می‌گیرد، پیش‌بینی‌ها شکل واقعی‌تری به خود خواهد گرفت.


وی درخصوص آخرین اخبار بورس کالا توضیح داد: ثبات قیمت پایه معاملات شمش فولاد در رینگ صنعتی بورس کالا در سطح ۱۸.۳۷۰ تومانی به ازای هر کیلوگرم با معامله ۴۲درصد از عرضه ۲۶۵هزار تنی هفته گذشته و افزایش ظرفیت خزانه شمش طلای بانک‌های صادرات و ملت به مجموع ۶.۳ تن و درخواست بانک سپه برای پذیرش خزانه ۰.۵ تنی این بانک با توسعه معاملات مرتبط با گواهی سپرده طلا در بورس کالا از جمله اخبار مهم پیرامون بورس کالا است.


محمدیان افزود: بازار آزاد ارز در هفته گذشته شاهد ادامه روند نزولی خود و بازگشت به کانال ۵۰هزار تومانی تحت تاثیر کاهش ریسک‌های سیاسی، افت تقاضای ارز و روند باثبات تخصیص ارز به متقاضیان ارز سهمیه‌ای بود. این وضعیت سبب شد تا نرخ ارز با افت نزدیک به ۱درصدی به سطح ۵۰.۹۵۰ تومان کاهش یابد. همچنین در هفته گذشته، قیمت سکه امامی شاهد عقب‌نشینی و کاهش ۰.۷درصدی بود و حباب سکه نیز با ۳.۶درصد کاهش به سطح ۵.۳ میلیون تومان رسید. هر گرم طلای ۱۸ عیار نیز با ۰.۴درصد کاهش به ۲.۴۲ میلیون تومان رسید.


وی با بررسی وضعیت تخصیص ارز در ۸ماهه سال ۱۴۰۲ خاطرنشان کرد: بانک مرکزی با انتشار گزارشی اعلام کرده که میزان تخصیص ارز از ابتدای سال جاری تا بیستم آبان ماه به حدود ۵۲ میلیارد دلار رسید که از این میزان ۴۲ میلیارد دلار آن تامین شده است. میزان ارز تامین‌شده در ۸ماهه نخست امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته معادل ۳درصد رشد داشته است. در میان بخش‌های مختلف، سهم وزارت صمت از میزان ارز دریافتی برای واردات بیش از دیگر بخش‌ها بوده است؛ به‌طوری که از مجموع ۴۲ میلیارد دلار ارز تامین‌شده از ابتدای سال جاری تا بیستم آبان ماه، سهم وزارت صمت معادل ۲۶.۶ میلیارد دلار بوده است. همچنین طی این بازه زمانی، سهم وزارت جهاد کشاورزی ۱۰.۴ میلیارد دلار بوده است. ترکیب پرتقوی ۴۲ میلیارد دلار ارز تامین شده طی ۸ماهه نخست امسال نشان می‌دهد بیشترین ارز از سامانه نیما تامین شده که معادل ۲۰ میلیارد دلار بوده است. همچنین در حوزه ارز ترجیحی (۲۸۵۰۰ تومانی)، حدود ۱۲ میلیارد دلار و در حوزه ارز اشخاص حدود ۱۰ میلیارد دلار ارز تامین شده است. ارز اشخاص سهم تقریبا ۲۴درصدی در تامین ارز مورد نیاز طی دوره مورد اشاره داشته است.


محمدیان با اشاره به تحلیل بنیادی شرکت کربن ایران ادامه داد: با توجه به آنکه شکرین در سال‌های گذشته بیش از ظرفیت اسمی خود تولید کرده، بنابراین برآورد فروش در سال‌های ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ نسبت تولید به نسبت ظرفیت اسمی شرکت ۱۲۳درصد فرض شده است. همچنین نرخ دوده صنعتی در نیم سال دوم ۱۴۰۲ براساس نرخ میانگین وزنی سبد محصول در ماه مهر بورس کالا به دلار نیما استخراج شده است. ضمن آنکه درآمد غیرعملیاتی شکرین در سال ۱۴۰۲ برمبنای شرکت‌های سرمایه‌پذیر آن شامل پسهند (مالکیت ۵۳درصدی) و شدوص (مالکیت ۴۳درصدی) بوده که به ترتیب با فرض سود هر سهم ۷۱۹۸ ریال، ۳۴۲۳ ریال لحاظ شده است.



انتهای خبر

0
0