به گزارش بورسنیوز، بارها و بارها در چند سال گذشته در خصوص مخاطرات سرمایهگذاری در بازار پایه فرابورس هشدار دادهایم. به دفعات هشدار دادهایم که این بازار حاصل تراوشات ذهنی اساتید تصمیم گیرنده در بازار سرمایه ایران میباشد و نمیتوانید نمونهای دیگر از آن را در جهان یافت.
اینکه کارشناسان و مدیران فارغالتحصیل در رشتههای ضعیف مدیریت و شاغل در نهادهای مالی ایران، به چنان خودباوری میرسند که میتوانند بازاری جدید یا مکانیسمی که نمونهاش در هیچ کشوری دیده نمیشود را در بازار سرمایه ایران پیادهسازی کنند، موضوعی است که نمیتوان به سادگی از آن چشمپوشی کرد.
اکنون کار به جایی رسیده که نهتنها اقتصاد کشور، دوشادوش اقتصاد کشورهای آمریکا، چین، آلمان و ... در حال پیشرفت است بلکه فارغالتحصیلان دانشگاههای مطرحی همچون امام صادق و برخی واحدهای دانشگاه آزاد، موفق به خلق و مدیریت سبک جدیدی از بازار بورس در دنیا گردیدهاند که حتی فارغالتحصیلان هاروارد و استنفورد هم نشدهاند.
از رشد حبابگونه قیمتی و نوسانات عجیب نمادهای بازار پایه در سالهای ۱۳۹۷ و ۱۳۹۸ تا ترکیدن حبابهای قیمتی در سهام شرکتهای عمدتا زیانده این بازار، عدم انتشار به موقع صورتهای مالی، کیفیت پایین و وجود ابهاماتی جدی در صورتهای مالی منتشر شده و ...، تنها بخشی از نقش شرکتهای بازار پایه در مخدوش نمودن اعتبار بازار سرمایه کشور در سالهای اخیر بوده است.
صدور مجوز انجام معاملات و خرید و فروش سهام شرکتهایی عمدتا ورشکسته و ناتوان با سرمایههایی پایین، برای عامه سرمایه گذاران بازار سرمایه تنها به واسطه زدن تیک یا امضای بیانیههای ریسک، عدم سختگیریها یا در دسترس نبودن ابزارهای تنبیهی لازم در خصوص نحوه افشای صورتهای مالی برخی از شرکتهای بازار پایه، شرایطی مطلوب را برای سفتهبازان و شرایطی اسفناک را برای سرمایهگذارن آماتور در سالهای اخیر به وجود آورده است.
نمیدانیم قرار است چگونه و چه زمانی بساط این بازار خجالتآور برچیده شود و سهامداران خرد آماتور تا چه زمانی قرار است به دلیل سوءمدیریت و کمتوانی مدیران بازار سرمایه کشور، تاوانی سنگین در سهام شرکتهای پایه بدهند.
تا کی قرار است، امضا یا زدن تیک بیانیه ریسک (بیانیههایی که حتی توسط بسیاری از سرمایهگذاران خوانده نشده است) را بهانهای برای تحمیل ریسکی خانمانسوز به سرمایهگذاران عمدتا آماتور در بازار پایه دانست.
چرا از معامله سهام شرکتهایی که سالهای سال است حتی تن به انتشار صورتهای مالی هم نمیدهند، جلوگیری نمیشود؟
راستی چه خبر از وعده و عیدهای تو خالی عشقی و مدیران سازمان بورس؟
آئین افتتاحیه بازار توافقی فرابورس در مهرماه سال گذشته را به یاد دارید. بعید میدانم فراموش کرده باشید که در آن جلسه، جناب عشقی به عنوان رئیس سازمان بورس درباره مخاطرات بازار پایه، منحصر به فرد بودن آن در کل جهان و ... چه سخنوریها که نکردند.
ما هم از این میزان دغدغه و میل به اعتمادسازی و ارتقاء اعتبار بازار سرمایه کشور لذت بردیم، اما بعد از گذشت حدود یک سال، کدام یک از شرکتهای بازار پایه به بازار توافقی منتقل شدند؟ یا کدام سازوکار برای شفافتر شدن فرآیند معاملاتی و مدیریتی برای این شرکتها پیادهسازی شد؟
پس از یک سال هنوز اسرع وقت نرسیده است؟
همانگونه که مشاهده کردید، قرار بود در اسرع وقت یا به شرکتهای بازار پایه کمک شود تا به بازارهای اصلی و فرعی فرابورس اضافه شوند یا این نمادها به بازار توافقی منتقل گردند، اما ظاهرا اسرع وقت جناب عشقی و عزیزان شاغل در فرابورس، با اسرع وقت ما کمی متفاوت است.
نمونهای کوچک از سهامی که در بازار پایه معامله میگردد. شما قضاوت کنید:
شرکت گسترش صنایع انرژی آذرآب: "فنرژی"
یکی از نمادها و افتخارات بازار پایه فرابورس، بیتردید شرکت گسترش انرژی آذرآب با نماد "فنرژی" است. شرکتی با رکوردهای بسیار و سهامدارانی صبور، که به لطف قابل معامله بودن نمادش در بازار پایه فرابورس، اعتبار بازار سرمایه کشور را به سخره گرفته است.
ثبت رکورد بیش از ۴۴۰ روز "صف فروش پیاپی"
اگر تا به حال فکر میکردید که تفاوت چشمگیر سرمایهگذاری در بازار سرمایه با سرمایهگذاری در بازار املاک کشور، شاخص نقد شوندگی و در دسترس بودن ثروتتان است، تا حدودی دچار اشتباه هستید، چرا که در بازار پایه فرابورس کشور، سهام برخی شرکتها بیش از ۴۴۰ روز صف فروش بوده و البته برای کسی هم انگار اهمیت ندارد.
بعید میدانم هیچ ملکی را در این کشور، نتوان با تخفیف و کاهش ۵۰ درصدی قیمت خود، به وجه نقد و یا حداقل به ملکی دیگر تبدیل نمود.
آخرین روز دیده شدن رنگ سبز و یا معاملات روان در نماد "فنرژی"
۸۸۰ روز عدم انتشار هر نوع گزارش در سامانه کدال
تصور کنید سهامداران و سرمایهگذاران این شرکت هیچ اطلاعیهای در ۸۸۰ روز گذشته در سامانه کدال نخواندهاند. اگر از راحتی سرمایهگذاری و عدم تحمل استرسهای مربوط به گزارش ماهانه، سه ماهه، ۶ ماهه، ۹ماهه و ...، سهامداران کنونی این شرکت که چشمپوشی کنیم، حداقل بد نبود مدیران این شرکت، سالی یک یا دوبار، در سامانه کدال استیکر و یا استوری خاصی به نمایش میگذاشتند تا لاقل سهامدارانشان از ادامه فعالیت این شرکت و در قید حیات بودن مدیرانش مطمئن گردند.
به عنوان مثال همچین استیکری
یا همچین چیزی:
باور بفرمائید این تقاضای زیادی از مدیران این شرکت نیست و امیدوارم به سهامداران شرکت معتبر و فرابورسی خود این حق را بدهند که نگران سلامتی شان باشند.
اقتدار فرابورس را محک نزنید که پشیمان خواهید شد
بیتردید یکی از صبورترین، کمحاشیه ترین، بیآزارترین و البته قاطعترین نهادهای تصمیمگیرنده در بازار سرمایه کشور، واحد نظارت بر بازار پایه فرابورس میباشد.
آنقدر صبور که پس عدم انتشار چند ساله صورتهای مالی توسط این شرکت، در راستای عدم مزاحمت و دلخوریهای محتمل، در دو سال گذشته هیچ اخطاری به این شرکت داده نشده است.
شاید برایتان جالب باشد که آخرین اطلاعیه صادر شده در سامانه کدال و صفحه مربوط به شرکت گسترش صنایع انرژی آذرآب، مربوط به عدم پاسخگویی ناشر در خصوص الزام فشای اطلاعات است.
به عبارتی از تاریخ ۲۵/۰۲/۱۴۰۱ به بعد، شرکت فرابورس هم خیلی مزاحم امور خارقالعاده و فعالیتهای بیشمار این شرکت نشده است. بیش از ۸۰۰ روز سکوت در مقابل عدم افشای اطلاعات از سوی شرکتی فعال در بازار پایه فرابورس.
قاطع همچون فرابورس به دلیل تهدید جدی و ممانعتکننده از رفتارهای سوءمدیران شرکت در عدم انتشار صورتهای مالی.
قاطعتر و جدیتر از این هشدار دیده بودید؟
مسئولیت اینکه بیش از ۴ سال از انتشار صورتهای مالی شرکتی قابل معامله در بازار پایه فرابورس، بر عهده اعضای هیات مدیره و مدیر عامل آن شرکت است.
کاشف به عمل آمد که چند تن از مدیران ارشد این شرکت، پس از مشاهده این نامه در سامانه کدال و پی بردن به مسئولیت خود در عدم افشای صورتهای مالی، نتوانستند تاب بیاورند و بعضا دچار حملههای شدید عصبی و بیماریهای قلبی شدند.
با این حال نه تنها شرکت انرژی آذرآب، صورتهای مالی ۲ سال مندرج در نامه فرابورس را منتشر نکرد، بلکه صورتهای مالی شرکت در دو سال بعد (یعنی تا ۰۱/۰۶/۱۴۰۳) را هم افشا نکردند تا بار دیگر قاطعیت و تهدیدات سنگین فرابورس و واحد نظارت بر بازار پایه، به چالشی جدی کشیده شود.
شاید قاطعانهترین اقدام و تهدید شرکت فرابورس بر علیه شرکت و مدیران این شرکت در چند ماه و چند سال گذشته را بتوان انتقال نماد این شرکت از بازار نارنجی به قرمز دانست.
باور کنید کلیک کردن در بازی همستر، کم ریسکتر از خرید سهام برخی شرکتها در بازار پایه است.
علی رغم همه چالشهای بازی جدید همستر و علاقه وافر ایرانیها در به کار بردن قدرت بدنی و استفاده از صنایع دستی و انگشتی برای ایجاد ارزش افزوده و ثروت، میتوان ادعا کرد که گرفتن سکه در بازی همستر، به مراتب کم ریسکتر و امیدوار کنندهتر از سرمایه گذاری در بازار پایه فرابورس ایران است.
• حداقل هر از چند گاهی خبری از صاحبان این بازی و درگیریهای داخلی آنها به گوش میرسد، اما در ۴ سال گذشته هیچ خبری از شرکت انرژی آذرآب نه خواندهایم و نه شنیدهایم.
• در بازی همستر و با هر بار کلیک، به تعداد سکههای شما افزوده میشود و حداقل رشد سرمایه گذاری و دست رنج تلاشتان را به چشم میبینید. اما در بازی بازار پایه فرابورس و نماد "فنرژی"، نه تنها با هر بار کلیک در ۴۰۰ روز گذشته به سکه هایتان اضافه نشده بلکه نصف سرمایه و سکه هایتان هم در این مدت از بین رفته است.
• قرار است در صورت تائید، سکههای همستر شما در بازاری رمزارزها قیمتگذاری و پذیرش شود، اما معاملات سهام خریداری شما در شرکت انرژی آذرآب، هر از چند گاهی به بازار پائین تری تنزیل میگردد.
• ممکن است برخی ادعا کنند که این سکهها دارایی نیست، در حالی که شرکتها داراییهای زیادی دارند، ما هم با شما هم نظریم و معتقدیم سکههای به وجود آمده از اثر انگشت و در بازی همستر، دارایی قابل قبولی محسوب نمیگردد، اما باور بفرمائید برخی شرکتهای بازار پایه فرابورس نظیر انرژی آذراب هم دارایی ندارند.
همانگونه که مشاهده میشود تا انتهای سال ۱۳۹۹ نیز، این شرکت فاقد زمین و ساختمان بوده و حتی نمیدانیم زمینهای نام برده متعلق به شرکت تبدیل انرژی سامان، همچنان وجود دارد یا آنها را نیز در این سالها فروخته اند.
سخن آخر:
اینکه چرا شخصی از مدیران و عالمان فرزانه شاغل در نهادهای مالی و سازمان بورس، در تمامی سالهای گذشته شجاعت برخورد و برچیده شدن بازارهای رنگارنگ پایه را ندارد، نمیدانیم، اما خوب میدانیم که ادامه این روند سرمایه مردم را به نابودی میکشاند.
مگر میشود مردم سهام شرکتی را معامله کنند که در ۴ سال گذشته حتی یک گزارش از فعالیت شرکت منتشر نکرده باشد؟
بورسنیوز ، رسانه تخصصی بازارسرمایه در راستای شفافیت هرچه بیشتر و روشنشدن مسیر سرمایهگذاری سهامداران، آمادگی درج پاسخ افراد و نهادهای ذکر شده در مطلب را دارد.
برچسب ها : چهارشنبه های داغ فرابوس فنرژی بازار پایه سازمان بورس مجید عشقی