قاسم محسنی، مدیرعامل شرکت رتبهبندی اعتبار برهان، در گفتوگو با پایگاه خبری بازار سرمایه ایران «سنا»، به ظرفیتهای بازار سرمایه برای تامین منابع ارزی اقتصاد ایران، اشاره کرد و گفت: قبلا و در زمانی که در سازمان بورس مسئولیتی بر عهده داشتم، اساسنامه و امیدنامه صندوق ارزی به تصویب رسید اما هنوز صندوقهای سرمایهگذاری ارزی راهاندازی نشده است.
او ادامه داد: بازار سرمایه از طریق تاسیس صندوقهای سرمایهگذاری ارزی و همچنین انتشار اوراق ارزی توسط شرکتهای صادرکننده، میتواند نقش خود را در تامین منابع ارزی پروژههای سرمایهگذاری ایفا کند.
او افزود: از طرفی میتوان با استفاده از ابزارهای دیگری مانند اختیار معامله و قراردادهای آتی، فضایی را ایجاد کرد که بدون ایجاد بار و هزینه برای دولت، نوسان نرخ ارزهای عمده را پوشش داد.
محسنی، در مورد اثرات مخرب ارز چند نرخی، توضیح داد: وجود شکاف، دو نرخی بودن یا چند نرخی بودن ارز با ایجاد رانت، منافع اقتصادی در تولید و تجارت را زیر سوال برده و به سود رانتجویان تمام میشود.
او با اشاره به اینکه تخصیص یافتن یا تخصیص نیافتن ارز به واردکنندگان، فضای رانتی ایجاد میکند، گفت: این احتمال وجود دارد که شمولیت کالا یا خدماتی یا گروه کالایی باعث شود که افراد سودجو برای دستیابی به دلار ارزان رقابت ناسالم ایجاد و با آمارسازی، مسئولان را در تصمیمگیری گمراه و در نهایت فساد ایجاد کنند.
محسنی ادامه داد: در عین حال صادرکنندگان هم برای دستیابی به سود بیشتر، با ارائه برنامههای توسعهای، اعلام کنند که برای خرید ماشینآلات نیاز ارزی دارند و این گونه تن به فروش ارزشان زیر قیمت دلار بازار آزاد ندهند و عرضه ارز از این محل هم کاهش پیدا کند.
او تاکید کرد: نرخ ارز، تولید، تجارت و قیمت مصرف را در دورههای مختلف متاثر میکند؛ اما در نهایت با متعادلسازی قیمت ارز، براساس آنچه در قانون تاکید شده، با نرخ ارز شناور، باید بازار را مدیریت کرد.