بورس۲۴ : این روزها بحث کاهش نرخ بهره به عنوان یکی از مشکلات اساسی کشور مطرح است، وعده ای که از سوی دولت جدید هم بارها به آن تاکید شده است.
افزایش شدید نرخ بهره به خصوص در ۲ سال اخیر نه تنها یکی از موارد سرکوب بازار سرمایه بوده بلکه سبب رکود شدید در کسب و کارها و افزایش نرخ هزینه های مالی در صنایع و شرکت ها شده است.
در این بین ایجاد سکوهای تامین مالی از طرف فرابورس و رقابت شدید در این سکوها که در غیاب عدم نظارت شکل گرفته، نرخ های بسیار بالایی را به وجود آورده است.
نرخ های سود بالای ۴۰ درصدی با ضمانت اصل سرمایه توسط بانک ها شرایطی را رقم زده که سبب شده تا از همین محل تهدیدی جدید برای اقتصاد کشور ایجاد شود.
برای مثال اخیرا رسیدن نرخ سود برخی طرح ها به رقم های باورنکردنی ۴۲ الی ۴۵ درصدی در برخی سکوهای تامین مالی در کنار ضمانت اصل سرمایه توسط بانک ها سبب شده تا زنگ خطر به صدا در بیاید.
سوال اصلی اینجاست در شرایط فعلی رکودی این چنین سود هایی چطور محقق خواهد شد؟ و اصلا چرا شرکت ها باید به سمت تامین مالی با این نرخ های سرسام آور بروند؟ نرخ سود ۴۵ درصدی که با سایر هزینه ها عملا بهای تمام شده پول را به ۵۰ درصد رسانده، سبب شکل گیری بازار غیر رسمی بهره شده است.
در این بین نظارت سازمان بورس و فرابورس بر نرخ ها و ورود وزارت اقتصاد همچنین تغییر سیاست های انقباضی سخت بانک مرکزی می تواند جلوی این بحران ها را گرفته و قطعا مدیریت سود همانطور که در بازار پول و بانک ها انجام می شود باید در سکوهای تامین مالی هم انجام شده تا شاهد رقابت های چشمگیر و رقم خوردن سودهای نجومی بهره و ایجاد بحران های بزرگ از این ناحیه نباشیم.