سنا
1403/10/24
09:24
بازار متانول تا سال ۲۰۳۰ به کدام سو حرکت می‌کند؟/ چشم‌انداز رشد ارزش بازار جهانی متانول به ۶۷ میلیارد دلار

بر پایه برآورد موسسه پژوهشی «مارکتس اند مارکتس»، ارزش بازار جهانی متانول در سال ۲۰۲۳ به ۳۰.۹ میلیارد دلار رسید. پیش‌بینی این موسسه نشان می‌دهد ارزش بازار جهانی متانول تا سال ۲۰۲۸ با نرخ رشد ۴.۲ درصدی به ۵۴ میلیارد دلار، در سال ۲۰۲۹ به بیش از ۵۷ میلیارد دلار و تا سال ۲۰۳۲ هم به ۶۷ میلیارد دلار افزایش خواهد یافت.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری بازار سرمایه ایران(سنا) ، متانول که با نام‌های متیل الکل و الکل چوب نیز شناخته می‌شود، یک ترکیب شیمیایی ارگانیک و ساده‌ترین الکل آلیفاتیک است. ترکیبات آلیفاتیک الکی شامل متانول، اتانول، پروپانول و بوتانول است. متانول، مایعی سبک، فرار، بی‌رنگ و قابل اشتعال و در عین حال سمی و غیرقابل شرب است. تاریخچه استفاده از متانول (به صورت ترکیبی از مواد مختلف) به مصر باستان بازمی‌گردد اما نخستین بار این ماده در سال ۱۶۶۱ به صورت خالص تولید شد. متانول موارد استفاده فراوانی دارد. از این ماده به عنوان حلال، ضدیخ و در تهیه سایر ترکیبات شیمیایی استفاده می‌شود. ۴۰ درصد از متانول تولیدی برای تهیه فرمالدئید استفاده می‌شود که آن هم در تهیه پلاستیک، تخته سه لایی، رنگ و مواد منفجره استفاده می‌شود. همچنین حدود ۴۵ درصد از متانول تولیدی جهان برای کاربردهای مرتبط با انرژی همچون به عنوان سوخت در وسیله نقلیه یا سوخت دریایی برای قایق‌ها استفاده می‌شود. مخلوط آن با بنزین به یک سوخت کارآمد تبدیل می‌شود. استفاده در بیودیزل یکی دیگر از موارد کاربرد متانول است.


بازار جهانی


بر پایه برآورد موسسه پژوهشی «مارکتس اند مارکتس»، ارزش بازار جهانی متانول در سال ۲۰۲۳ به ۳۰.۹ میلیارد دلار رسید. پیش‌بینی این موسسه نشان می‌دهد که ارزش بازار جهانی متانول تا سال ۲۰۲۸ با نرخ رشد ۴.۲ درصدی به ۵۴ میلیارد دلار، در سال ۲۰۲۹ به بیش از ۵۷ میلیارد دلار و تا سال ۲۰۳۲ هم به ۶۷ میلیارد دلار افزایش خواهد یافت. افزایش تقاضای کشورهای مختلف برای کاربردهای صنایع خودرو و ساخت‌وساز از عوامل اصلی این رشد به شمار می‌رود. قوانین و مقررات دولتی در زمینه ضرورت استفاده از سوخت استاندارد و کاهش آلودگی نیز تاثیر زیادی در این باره دارد.


طی دهه آینده، بازار جهانی متانول با فرصت‌ها و چالش‌های زیادی روبه‌رو خواهد بود. افزایش تقاضای صنایع مختلف همچون خودرو و ساخت‌وساز از محرک‌های بازار متانول به شمار می‌رود اما رشد تقاضا برای اتانول، عامل مهمی برای محدود شدن رشد بازار متانول است. ویژگی‌هایی همچون سطح پایین سمیت، عدد اکتان بالا و آلودگی اندک از جمله برتری‌های اتانول به شمار می‌روند. در همین حال، چالش‌های سیاسی و زیست‌محیطی نیز تهدید بزرگی برای رشد بازار متانول هستند.


در نمودار زیر، پیش‌بینی ارزش بازار جهانی متانول تا سال ۲۰۳۲ بر پایه نوع خوراک مصرفی مشاهده می‌شود.



بازار متانول تا سال ۲۰۳۰ به کدام سو حرکت می‌کند؟/ چشم‌انداز رشد ارزش بازار جهانی متانول به ۶۷ میلیارد دلار

تولیدکنندگان


منطقه آسیا- اقیانوسیه همچنان بزرگترین میزان تولید و مصرف متانول جهان را در اختیار دارد. بر پایه آمارها، بیش از ۵۰ درصد تولید و ۶۵ درصد تقاضای جهانی متانول مربوط به این منطقه است. منطقه منا (خاورمیانه و آفریقا) رتبه دوم را در دست دارد.


چین بزرگترین تولیدکننده متانول جهان است. پس از آن، عربستان، ترینیداد و توباگو، ایران و روسیه به ترتیب بزرگترین تولیدکنندگان متانول جهان به شمار می‌روند. همچنین از نظر ظرفیت تولید، چین رتبه نخست و ایران، آمریکا، مغولستان، عربستان و روسیه رتبه‌های بعدی را دارند. در نمودار زیر، ظرفیت تولید متانول کشورهای جهان قابل مشاهده است.



بازار متانول تا سال ۲۰۳۰ به کدام سو حرکت می‌کند؟/ چشم‌انداز رشد ارزش بازار جهانی متانول به ۶۷ میلیارد دلار

با توجه به آمارهای موجود، بزرگترین شرکت‌های تولیدکننده متانول جهان در سال ۲۰۲۴ عبارتند از متانکس (کانادا)، سلانیس (آمریکا)، سابیک (عربستان)، باسف (آلمان)، آتلانتیک متانول (آمریکا)، میتسوبیشی گس کمیکال (ژاپن)، پتروناس (مالزی) و پتروشیمی زاگرس (ایران).


مصرف‌کنندگان


هم چون بسیاری از حوزه‌ها، کشور چین در زمینه مصرف متانول نیز پیشتاز است. افزایش هزینه‌های انرژی در بازارهای جهان و چین موجب حفظ مزیت اقتصادی متانول شده است. در چنین شرایطی، برخورداری از ذخایر غنی زغال سنگ به عنوان خوراک، چین را به بزرگترین تولیدکننده و مصرف‌کننده متانول جهان تبدیل کرده است. در مجموع، چین بیش از ۶۰ درصد تولید و مصرف متانول جهان را به خود اختصاص داده است.


در جریان بحران بیماری کرونا، رشد بازار متانول جهان در سال ۲۰۲۰ و نیمه نخست ۲۰۲۱ به شدت کاهش یافت اما با رفع محدودیت‌ها، این بازار دوباره جان گرفت. سال گذشته میزان تقاضای جهانی متانول به ۱۲۶ میلیون تن رسید و انتظار می‌رود، با توجه به افزایش تقاضای صنایع مختلف، این رقم طی سال‌های آینده سیر صعودی داشته باشد.


قیمت


بررسی روند تغییرات قیمت متانول در ۱۰ سال گذشته نشان می‌دهد، تا زمان شروع بحران کرونا، قیمت متانول روندی صعودی داشته اما پس از آن با سقوط روبه‌رو شده است. بر پایه آمارها، در ژانویه ۲۰۱۵ قیمت هر تن متانول معادل ۲۰۴۹ یوآن (۲۸۰ دلار به قمیت امروز) بوده است. این رقم در فوریه ۲۰۱۶ به سطح ۱۵۴۶ یوآن سقوط کرد اما پس از آن صعودی شد و تا اکتبر ۲۰۱۸ به رکورد ۳۸۹۱ یوآن (۵۳۰ دلار) رسید. با آغاز بحران کرونا، قیمت متانول در مسیر سقوط قرار گرفت و تا مارس ۲۰۲۰ به سطح ۱۵۳۰ یوآن (۲۰۸ دلار) رسید. با رفع محدودیت‌ها کرونایی به ویژه در چین و آسیا، فعالیت‌های اقتصادی از سر گرفته شد و تقاضا برای متانول نیز با افزایش روبه‌رو شد. بر این اساس، تا اکتبر ۲۰۲۱ قیمت متانول از مرز ۳۷۵۰ یوآن (۵۱۱ دلار) گذشت. از آن زمان، قیمت‌ها روندی نزولی پیدا کردند، به طوری که در آغاز سال ۲۰۲۵ قیمت هر تن متانول به ۲۶۵۷ یوآن (۳۶۲ دلار) رسید. پیش‌بینی می‌شود، تا سال ۲۰۳۰ همگام با افزایش تقاضا، قیمت متانول نیز روندی افزایشی داشته باشد.


در نمودار زیر، روند تغییرات قیمت متانول از سال ۲۰۱۵ تاکنون مشاهده می‌شود.



بازار متانول تا سال ۲۰۳۰ به کدام سو حرکت می‌کند؟/ چشم‌انداز رشد ارزش بازار جهانی متانول به ۶۷ میلیارد دلار

ایران


در ایران، شرکت‌های پتروشیمی زاگرس، فن آوران، مرجان، خارک و شیراز، کاوه، بوشهر و کیمیا پارس از واحدهای اصلی تولید متانول به شمار می‌روند. با وجود مزیت‌های فراوان برای تولید متانول در ایران، یارانه‌های پرداختی بابت گاز مصرفی از نکات منفی این صنعت به شمار می‌رود. تقریبا کل خوراک مصرفی واحدهای تولید متانول در ایران، گاز طبیعی است در حالی که در جهان، میزان خوراک گاز برای تولید متانول بین ۵۵ تا ۶۵ درصد است. همچنین ۳۰ تا ۳۵ درصد از زغال سنگ به عنوان ماده اولیه تولید متانول استفاده می‌شود.


انتهای خبر

0
0