معادن ایران در گیر و دار تامین ماشینآلات سنگین صرفهجویی ۱۱۰ هزار میلیاردی با واردات ماشینهای نو
▫️تحریمها علاوه بر تعطیلی هپکو، باعث شده که تامین ماشین آلات سنگین معدنی بهسختی صورت بگیرد. در حالی که موتور ارزی کشور صنایع معدنی و پتروشیمی هستند، از طرفی با وجود ۱۸ هزار ماشین فرسوده دولت و ایمیدرو به دنبال واردات ماشین آلات دست دوم هستند که پنج سال از عمر آنها گذشته و اصطلاحا به خرج افتادهاند.
💬 عبدالرضا صالحی، دبیر انجمن تولیدکنندگان و واردکنندگان ماشین آلات سنگین ایران:
بیشتر معادن ایران ماشینآلات فرسوده دارند. در حالی که مهمترین عامل در کار معدن بهرهوری است که با وجود این ماشین آلات نتیجه مطلوبی حاصل نمیشود.
در ۴۰ سال گذشته تنها واحدی که در کشور در این حوزه فعالیت میکرد هپکو بود. این مجموعه با توجه به زیرساختهای قوی و مناسب توانسته بود با همکاری شرکای خارجی مانند کوماتسو، ولوو، میتسوبیشی و دیگر برندهای معروف بهترین ماشینها را با جدیدترین تکنولوژی برای کشور تولید کند و در حوزههای راهسازی و عمرانی خودروهایی مانند لودر، گریدر و غلتک و در حوزه ماشینآلات مخصوص معادن ماشینهایی مانند سان تراک و لودرهای سنگین تولید کند.
شاید بتوان گفت سنگینترین ضربه تحریم به این مجموعه وارد شد. خط تولید ماشین آلات سنگین هپکو به طور کامل تعطیل شد، از سوی دیگر واگذاری آن به بخش خصولتی و تغییر مدیریت سبب شد که این مجموعه عظیم از چرخه صنعت کشور خارج شود.
خوشبختانه از سال گذشته دولت تصمیم به احیای این مجموعه گرفته و اکنون ماشین آلات سبک و اصطلاحا کوچک تولید میکند. برخی قطعهسازان داخلی نیز به صورت دستوری اقدام به تولید قطعات مورد نیاز این کارخانه کردهاند و اکنون بازار این گروه از ماشین آلات که برای طرحهای عمرانی، راهسازی و معادن کوچک است اشباع شده، اما در حوزه معادن بزرگ با فقر ماشین آلات مواجه هستیم.
در مورد مشکلات واردات ماشینآلات معدنی سنگین گفتنی است که قیمت این ماشینها از ۷۰ هزار تا یک میلیون و ۵۰۰ هزار دلار است. در سالهای قبل که کشور هنوز تحریم نشده بود ما میتوانستیم از شرکت مادر به صورت اعتباری خرید کنیم، اما اکنون مجبوریم به یک شرکت قطری، عمانی یا ترکی پول را به صورت کامل بدهیم تا آنها بروند نقدی خرید کنند. این مدل خرید باعث افزایش قیمت تمامشده میشود. زیرا علاوه بر حق کمیسیون شرکت واسطه، ماشینآلات باید یک بار در کشور واسطه تخلیه شوند و دوباره از آنجا به مقصد ایران بارگیری شود.