بورس پرس
1401/09/29
00:00
پیش بینی قیمت مس در دهه آینده + راهکاری برای تعادل تقاضا

رئیس انجمن مس با اشاره به پیش بینی رشد ۱۵ هزار دلاری نرخ مس در هر کیلو تا یک دهه آینده و صادرات ۱۶۰ هزار تنی ، راهکاری برای تعادل تقاضای فلز سرخ ارائه کرد.

به گزارش پایگاه خبری بورس پرس ، بهرام شکوری با انتشار مطلبی با عنوان " آینده‌‌ای که در انتظار فلز سرخ است" در دنیای اقتصاد اعلام کرد: بهای مس براساس قیمت‌‌های جهانی و آنچه در LME لندن به تصویب می‌‌رسد تعیین می‌شود. بنابراین قیمت بازار داخلی مس نیز از نرخ‌‌های جهانی تاثیر می‌‌پذیرد.


آنچه در دنیا مسلما اتفاق می‌‌افتد و چشم‌‌اندازی که برای بیشتر کشورها به ویژه اتحادیه اروپا ترسیم شده این است که از نوآوری‌‌های جدید استفاده کنند و میزان تولید کربن را بصورت قابل توجهی کاهش دهند و یکی از فلزهایی که در نوآوری‌‌های جدید به کار می‌‌رود مس است. به عنوان مثال برای ساخت ماشین‌‌های برقی که در دنیا تولید می‌شود و روزبه‌روز استفاده از آنها رونق می‌‌یابد مس مورد استفاده قرار می‌گیرد.


بنابراین با وجود چنین مصارفی پیش‌‌بینی می‌شود در آینده میزان تولید مس باید چهار برابر افزایش یابد تا بتواند پاسخگوی نیاز جهانی باشد. با وجود این پیش‌ بینی‌ ها افزایش قیمت مس را گزارش می‌کنند که این میزان رشد قیمت به ۱۵ هزار دلار به ازای هر کیلوگرم تا یک دهه آینده خواهد رسید. با وجود این مسائل آینده بسیار روشنی را می‌توان برای فلز سرخ متصور شد.


با پدیدار شدن این شرایط، صنایع پایین‌دستی نیز بنا بر نیازی که دارند براساس قیمت‌‌های جهانی خرید و بر همین مبنا محصولات را عرضه می‌کنند و با افزایش قیمت جهانی مس اتفاق خاصی برای صنایع پایین‌دستی نمی‌‌افتد اما بطور کلی روی قیمت‌‌گذاری محصولات صنایعی که از مس استفاده می‌کنند اثرگذار خواهد بود.


پیش‌‌بینی شده در آینده کمبود جهانی مس رخ دهد. زمانی که میزان عرضه افزایش یابد سعی می‌شود تعادلی بین عرضه و تقاضا برقرار شود اما منابع و ذخایر مس تجدیدناپذیر هستند و روزی ذخایر به پایان خواهد رسید. در این میان اتفاقی که در دنیا در حال رخ دادن است معادن سطحی مس رو به پایان هستند و برای ادامه حیات صنعت مس، معدنکاری به سمت عمق حرکت کرده است.


به عنوان مثال در برخی مناطق دنیا عملیات حفاری و استخراج در عمق ۱.۳ هزار متری زمین انجام‌ می‌شود. با کم شدن منابع سطحی، عیارها نیز کاهش می یابد و در ادامه عمق معادن بیشتر می‌شود و تمرکزها به سمت معادن زیرزمینی رفته و در راستای بهره‌‌برداری از این نوع معادن سرمایه‌های کافی باید وارد چرخ تولید شود.


تمام این موارد به نحوی در قیمت‌‌گذاری جهانی فلز سرخ اثرگذار خواهند بود. قیمت‌‌های داخلی مس نیز متاثر از تعیین قیمت‌‌های جهانی است. در داخل مصرف کاتد مس حدود ۳۲۰ هزار تن برآورد شده اما به دلیل شکل نگرفتن کامل صنایع پایین دستی، تمام میزان کاتد مس تولیدی در داخل مصرف نمی‌شود و ۵۰ درصد آن صادر می‌شود.


اگر صنایع پایین دستی براساس محصولاتی که در دنیا مورد نیاز است فعالیت را گسترش دهند و در راستای توسعه سبد محصولات از کاتد مس بیشتری استفاده کنند، ممکن است توازن بین عرضه و تقاضا مختل شود که قطعا در این صورت معادن نیز سعی در به تعادل رسیدن خواهند کرد. در شرایط فعلی چشم‌‌انداز صنعت مس افزایش میزان تولید کاتد مس از ۳۲۰ هزار به یک میلیون تن تا انتهای سال است که با توجه به این افق توسعه‌‌ای، صنایع پایین دستی نیز به مراتب باید توسعه یابند و شکل بگیرند تا برای کاتد تولید شده نیز مشتری و تقاضا وجود داشته باشد.


اما برای مس مازاد تقاضا وجود دارد و اگر متولی صنعت مس بخواهد همه این فلز را عرضه کند قیمت آن به‌شدت کاهش می‌‌یابد. شرکت ملی مس به عنوان بزرگ‌ترین تولیدکننده فلز سرخ در داخل سعی دارد ۴ هزار تن را بصورت هفتگی عرضه کند تا تعادلی بین عرضه و تقاضا ایجاد شود. موضوعی که در حوزه فلزات به ویژه مس وجود دارد و مشکل‌‌آفرین شده اختلاف قابل توجه قیمت ارز نیمایی و آزاد در عرضه داخلی است.


ارز آزاد موجب می‌شود عده‌‌ای مس را خریداری کنند و در بازارهای خارجی کمتر از قیمت واقعی بفروشند که به نوعی فاجعه‌‌بار بوده و دلیل آن فقط اختلاف قیمت ارز است. بنابراین یکی از مطالبات جدی صنعتگران حوزه مس حذف نرخ ارز نیمایی است و معاملات براساس ارز آزاد انجام‌ شود یا اینکه قیمت ارز نیمایی به ارز آزاد بسیار نزدیک شود تا واسطه‌‌گری و ارزان‌فروشی به حداقل برسد. در صورت تحقق این موضوع میزان تقاضا برای فلز سرخ به تعادل خواهد رسید.


تلگرام اصلی بورس پرس : t.me/boursepressir


انتهای پیام


انتهای خبر

0
0