به گزارش اقتصادآنلاین ، محسن اختیاری، کارشناس بازار بورس، دیشب در برنامه پایش که با موضوع «تاثیرات خرابی هسته معاملاتی بر روند بازار سرمایه» پخش شد، با اشاره به نوسانات دو هفته اخیر بازار سرمایه، گفت: قیمتهای بازار سرمایه با تاثیر از عوامل بنیادی و سیاسی، عموما دچار نوساناتی میشود که این نوسانات قابل تحلیل است.
وی ادامه داد: سهامداران باید نگاه خود را از کوتاهمدت به بلندمدت تغییر دهند و به سمت گرفتن سود مجامع حرکت کنند.
اختیاری افزود: در بحث سهام عدالت البته برخی شرکتهای آن، سود سهام را توزیع نمیکردند و در این موضوع ابهام وجود دارد.
کارشناس اقتصادی برنامه پایش گفت: بر اساس اطلاعات اعلامی دولت، از سودهای توزیع شده شرکتها، حدود ۵۳۲ هزار تومان از سهام عدالت تسویه شده، اما بر اساس محاسبات انجام شده کارشناسان و بررسی سهمهای سهام عدالت، ۵۷۳ هزار تومان سود سهام شناسایی شد که نشانگر اختلاف ۴۰ هزارتومانی است.
اختیاری افزود: البته برخی شرکتها نیز به دلیل اطلاعات ناقص منتشره در محاسبه سود مجامع لحاظ نشده که در آن صورت مبلغ سود توزیعی بیشتر از ۵۷۳ هزار تومان نیز ممکن است بشود، از طرفی بعضی شرکتها نیز از سبد سهام عدالت حذف شدهاند که سود توزیعی آنها نیز حذف شده است.
وی ادامه داد: بحث مهم دیگر سود شرکتهای غیر بورسی میباشد، که در این محاسبات لحاظ نشده است، بنابراین در این خصوص نیاز به شفاف سازی دولت است، چرا که سود سهام عدالت در این ۱۰ بیشتر از مبلغ اعلامی دولت میباشد.
کارشناس اقتصادی کشور با اشاره به سود انباشته شرکتهای سبد سهام عدالت، گفت: شرکتها از این سودها بر اساس سیاستهای خود برای سایر فعالیتهای خود استفاده میکنند، نکتهای که در این زمینه وجود دارد عدم لحاظ شدن سود انباشته در محاسبات سهام عدالت است که حدود ۱۵۴ هزار تومان به سود توزیع شده سهام عدالت اضافه میکند و اگر این سودها لحاظ میشد ارزش سهام عدالت مردم نیز افزایش مییافت.
اختیاری بیان کرد: ارزش سهام تقسیمی در شرکتهای بورسی، ۲۰ برابر شده اما برای شرکتهای غیر بورسی تجدید ارزیابی داراییها انجام نشده است، که اگر انجام میشد ارزش سهام عدالت نیز افزایش مییافت.
روند صعودی بازار بورس در بلند مدت
احسان همتی، تحلیلگر بازار سرمایه، در خصوص هسته معاملاتی بورس و مشکلات آن، بیان کرد: همه مردم فعال در بازار سرمایه با هسته معاملات درگیر هستند و خرابی هسته باعث ضرر و زیان آنها میشود.
وی گفت: نارسایی سامانه معاملاتی به گفته یکی از اعضای شورای عالی بورس مرتبط با افزایش حجم معاملات نیست، بحثی که مطرح میشود باگ سامانه معاملاتی مربوط به سال ۸۷ و زمان خرید آن از یک شرکت فرانسوی است.
تحلیلگر بازار سرمایه افزود: بحث اصلی زمان درست شدن سامانه معاملاتی است، راه حل این مشکل، استفاده از متخصصان داخلی است که در دو سال اخیر نتیجه نداشته است، و این سوال وجود دارد که کارمزد دریافتی شرکت بورس صرف چه مسایلی میشود؟
همتی گفت: رقم کارمزدها عدد بالایی است و درآمد بورس و فرابورس در سال ۹۸، حدود ۵۷۰ میلیارد تومان بوده و این رقم در ۲ ماهه اول سال ۹۹، به ۳۳۰ میلیارد تومان رسیده و درآمد سازمان بورس هم افزایش پیدا کرده است.
وی افزود: مردم متضررین اصلی خرابی هسته معاملات هستند، این امر باعث اختلال در تابلوهای معاملاتی شده که در امر خرید و فروش سهام توسط مردم مشکل ایجاد نموده است.
تحلیلگر بازار سرمایه گفت: باید در تحلیل بازار سرمایه، عوامل بنیادی را دید و نسبت به آن عوامل اقدام به خرید و فروش سهام کرد.