فارس نیوز
1400/11/01
12:41
بزرگترین چالش بازار سهام در وضعیت فعلی/۶ عامل موثر بر بورس در هفته پایانی دی ماه

بازار سرمایه در هفته گذشته با چالش‌های مختلفی روبرو شد تا شاخص کل بورس با افت قابل توجهی هفته را به پایان برساند.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، بورس در هفته گذشته با افت در تمام شاخص ها هفته ای کاملا نزولی را پشت سر گذاشت. در غیاب خریداران، فروشندگان در بازار سهام فعال ظاهر شدند و این در حالی است که خروج پول از بازار سرمایه در حال تبدیل شدن به یک چالش اساسی است.


بازار سهام درحالی هفته پایانی دی ماه ۱۴۰۰ را پشت سر گذاشت که شاخص‌های عملکردی بازار سهام در همان موقعیت کانال ۱.۳ میلیون واحدی نوسان کرد و مقاومت شاخص کل در محدوده این کانال در روز دوشنبه شکسته شد و وارد کانال ۱.۲ میلیون واحدی شد. اگرچه خروج پول حقیقی‌ها از بازار سهام ادامه یافت، اما به فراخور توان خریداران و فروشندگان (سمت عرضه و تقاضا) میزان این خروج متفاوت بوده است. البته در این هفته رکورد سه ماهه خروج پول شکسته شد و چالش اصلی بازار در تداوم مسیر خروجی پول حقیقی ها و پایین بودن، ارزش معاملات خرد سهام است.


البته شاخص‌های عملکردی بازار سهام تنها عوامل موثر بر بورس نبوده و سیگنال‌های سیاسی، اقتصادی و بین المللی همچنان شرایط مسلط بر بورس را داشته اند. مذاکرات برجامی در وین، بررسی بودجه ۱۴۰۱ در مجلس، تغییر قیمت کامودیتی‌ها، نوسان قیمت ارز، افزایش قیمت نفت، گزارش‌های مثبت ۹ ماهه شرکت‌های بورسی، همه و همه از عوامل موثر بر قیمت سهام در هفته گذشته بوده است.


* واکنش اندک بورس به سیگنال‌های مثبت


البته نکته قابل توجه در این بین، تاثیرپذیری اندک تالار شیشه‌ای از سیگنال‌های مثبت و واکنش قابل توجه به رخدادهای منفی است. این مساله را می‌توان در روز سه شنبه به وضوح مشاهده کرد. واکنش بازار به صحبت‌های عشقی، رئیس سازمان بورس، در کمیسیون اقتصادی مجلس، ریزش ۳۰ هزار واحدی بورس بود.


واکنش‌های هیجانی بازار به اتفاقات در کوتاه بیشتر ریزشی بوده و نکته اساسی اینجاست که در میان مدت و بلندمدت بازار متاثر از همین رویدادها قرار خواهد گرفت. در میان مدت حرکت و سمت و سوی بازارهای مالی (سهام) همسو با نرخ سود بین بانکی و بازار اوراق هم خواهد بود. اما در چند هفته اخیر سهام‌های دلاری از بازار ارز هم تاثیر گرفته‌اند؛ نوسانات روبه پایین دلار، فعال بودن سهام شرکت‌های صادراتی را غیرفعال کرده بود؛ هر چند که با افزایش اندک قیمت دلار در بازار متشکل ارز، تا حدودی دوباره بازار سیگنال های مثبتی دریافت کرد.


* افت شاخص کل بورس در هفته پایانی دی


شاخص کل بورس در هفته گذشته بازدهی منفی ۴.۱ درصدی را به ثبت رساند و تنها در روز چهارشنبه سه هزار و ۵۶۸ واحد رشد کرد. روز شنبه شاخص کل ۱۱ هزار و ۶۳۱ واحد، روز یکشنبه نیز ۱۱ هزار و ۷۴۶ واحد افت داشت.



روز دوشنبه شاخص کل با افت چهار هزار و ۳۵۶ واحد و روز سه شنبه ۳۰ هزار و ۵۹۵ واحد با کاهش مواجه شد. در مجموع این هفته شاخص کل با کاهش ۵۴ هزار و ۷۶۰ واحدی در عدد یک میلیون و ۲۷۹ هزار و ۵۰۵ واحدی ایستاد.



* پیشی گرفتن شاخص کل هموزن از شاخص کل


شاخص کل هم‌وزن نیز در هفته گذشته بازدهی منفی ۵.۱۲ درصدی را ثبت کرد. شاخص کل هموزن در تمام روزهای هفته پایانی دی ماه منفی بود.



افت ۱۸ هزار و ۱۲۵ واحدی شاخص کل هموزن در هفته گذشته سبب شد مقاومت این شاخص در عدد ۳۴۰ هزار واحدی شکسته شود. البته در روز چهارشنبه با رشد قیمت نمادهای شاخص‌ساز، شاخص کل بورس با رشد مواجه شد، اما به‌دلیل افت قیمت سهم‌های کوچک بازار، شاخص هم‌وزن با افت مواجه شد. یعنی بازهم تقابل نمادهای کوچک و بزرگ بازار سهام آغاز شده است.



* رشد ارزش کل معاملات و کاهش معاملات خرد در بورس


روز دوشنبه مانند همه هفته‌های گذشته بازار سهام با رشد ۳۳۰۰ درصدی ارزش معاملات به‌دلیل انجام معاملات اوراق بدهی در بازار ثانویه به عدد ۱۵۲ هزار میلیارد تومان رسید. میانگین ارزش کل معاملات بورس در هفته گذشته با رشد ۲ درصدی به عدد ۳۴ هزار و ۵۷۱ میلیارد تومان رسیده است.



اما میانگین ارزش معاملات خرد در هفته پایانی دی ماه با کاهش ۹ درصدی مواجه شد. ارزش این معاملات به‌صورت میانگین ۲ هزار و ۲۸۱ میلیارد تومان بوده است.



کاهش ارزش معاملات خرد در بازار سهام به‌دلیل خروج ۶ هزار میلیارد تومان پول حقیقی از بازار سرمایه در طی دی ماه سال جاری بوده است.


انتهای پیام/


انتهای خبر

0
0