عوارض فقر خشن در حال بروز است
✍️ متاسفانه ماههاست مسیر تنفسی مردم و خصوصا دهکهای پاییندرآمدی بهدلیل تورمهای بالای سالهای اخیر و وضعیت رکودی اقتصاد کشور در حال بسته شدن است. عوارض فقر خشن در حال بروز است. خصوصا در بین اقشاری که همواره از دید رادار دولتها و مجالس دور بودهاند و جایی در برنامهریزیها، قوانین و سیاستها ندارند.
✍️ متاسفانه این رویه ناصواب نادیده گرفتن فرودستان در لایحه بودجه ۱۴۰۰ نیز تکرار شده است. شاهد این مدعا این است که دولت با مسوولیت ناپذیری لایحهای تقدیم مجلس کرده که کسری تراز عملیاتی بالایی دارد و کمیسیون تلفیق نیز کاری برای رفع آن نکرده است. این کسری بالا با هزینهتراشی غیرموجه دولت ایجاد شده و بخش قابل توجهی از این هزینهها نیز صرف افزایش حقوق کارکنان دولتی میشود.
این حد از افزایش حقوق کارمندان دولت، به چهار دلیل مهم واقعا قابل دفاع نیست:
✍️ الف- حدود ۶۰ درصد کارکنان دولت در سه دهک بالا درآمدی قرار دارند و کمتر از ۱۰ درصد آنها جزو دهکهای پایین درآمدی هستند. البته با توجه به درصدی بودن افزایش حقوق نفع زیادی نصیب این ۱۰ درصد نمیشود!
✍️ ب-کرونا باعث شده میزان و کیفیت ارائه خدمات دولتی کاهش پیدا کند. دولتی که در اکثر بازارها به دنبال سرکوب قیمت است، چرا خدمات بیکیفیت خودش به جامعه را (با این سطح افزایش حقوق کارمندان) اینقدر گران میفروشد؟
✍️ ج- مجموع تورم ۹۹ و تورم هدفگذاریشده دولت برای ۱۴۰۰، حدود ۶۰ درصد است. حتی اگر دولت بخواهد قدرت خرید کارکنان خودش را حفظ کند، باید میزان افزایش حقوق و دستمزد نسبت به قانون بودجه ۹۹ در این حدود باشد نه بالای ۷۷ درصد. مگر اینکه خود دولت هم به هدفگذاری خودش اعتمادی نداشته باشد!
✍️ د- در شرایط کرونایی، گریزی از آسیب رفاهی خانوارها نیست. اما باید جبران رفاهی خانوارهای فقیر و مبارزه با فقر خشن در اولویت اول دولت باشد. درحالیکه افزایش حقوق کارمندان دولت وضعیت دهکهای فقیر را بهدلیل تورم تحمیلی به اقتصاد کشور بدتر هم میکند.
✍️ نگرانی جدی وجود دارد که مجلس با این افزایش حقوق و دستمزد کنار بیاید. در واقع، بخش قابل توجهی از نمایندگان حقوقبگیر رسمی هستند و خدای ناکرده ممکن است فشار معیشتی وارد بر کارمندان دولت را بهتر از فقر خشن واردشده بر دهکهای فقیر حس کنند!
✍️ اگر نمایندگان در صحن علنی مجلس فکری برای رفع این شکاف عظیم در دخل و خرج دولت نکنند، باید منتظر وقوع تورمهای بیسابقه در سالهای آتی باشیم.
کانال رسمی روزنامه دنیای اقتصاد