دکتر محمد خزایی کوهبری، سرپرست و عضو هیاتمدیره کانون شرکتهای سرمایهگذاری سهام عدالت، در گفتوگو با خبرنگار «بااقتصاد» و در پاسخ به این پرسش، اعلام کرد که هنوز نهاد یا دستگاه قانونی قرارداد و یا توافقی مبنی بر توثیق سهام عدالت برای دریافت کارت اعتباری و تسهیلات بانکی منعقد نکرده است. وی میگوید:
در حال حاضر هیچ نهاد قانونی از جمله کانون سهام عدالت که به نوعی متولی سهام مردم است و اختیار دارد که در این موارد اظهار نظر کند، توافق یا قراردادی در این زمینه منعقد نکردهاند. فارغ از این موضوع، از نظر ما (کانون شرکتهای سرمایهگذاری سهام عدالت)، سازوکار توثیق سهام عدالت -که تمامی اقشار و دهکهای جامعه را دربرمیگیرد- به نفع مردم و سهامداران عدالت نیست و ما آن را تایید نمی کنیم.
بنابراین، رویکرد کانون سهام عدالت، مبنی بر این است که سهامداران عدالت، برای دریافت کارت اعتباری چند میلیونی و خرید کالا، سهام شان را وثیقه نگذارند تا در صورت ناتوانی آنها در پرداخت اقساط، سهام ارزشمندشان را از دست ندهند. از دیدگاه کانون سهام عدالت، این دستورالعمل به زیان سهامداران عدالت است و ما آن را توصیه نمیکنیم.
درباره ثبت نام جاماندگان سهام عدالت نیز باید اذعان کنم، در بسیاری از مواردی که تخلفهایی را به تعاونیهای سهام عدالت استانی نسبت دادهاند، کاملا کذب و بیاساس بوده است و این موضوع را قبلا هم اعلام کردهیم. ناگفته نماند که هیچ مرجع و مرکزی هم بر ای ثبت نام جاماندگان سهام عدالت نهایی و اعلام نشده است. بنابراین، تا زمان نهایی شدن مصوبه مجلس و ارایه سازوکار دولت برای اجرای این مهم، هر نوع ثبت نامی در این خصوص، فاقد اعتبار است. دولت باید با سازوکارهای قانونی سهام برای جاماندگان اختصاص دهد و هنوز زمان مشخصی برای آن اعلام نشده است.
با این تفاسیر به جاماندگان سهام عدالت توصیه میکنیم که همچنان پیگیر اخبار از منابع رسمی برای ثبت نام باشند اما فعلا عجله نکنندو در صورت اعلام نهایی، برای ثبت نام به مراکز و مراجع قانونی و اعلام شده مراجعه کنند، البته فعلا هیچ مرکز و مرجعی برای ثبت نام جدید سهام عدالت وجود ندارد و هرگونه ثبت نامی در این زمینه برای سهام عدالت از درجه اعتبار ساقط و کذب است.
گفتنی است؛ شرکت سپردهگذاری مرکزی اعلام کرده است که وثیقه قرار دادن دارایی سهام افراد برای دریافت وام با همکاری دو بانک ملی و قرض الحسنه مهر ایران در دست اجراست و این شرکت تلاش میکند زیرساختها را برای توثیق تمامی نمادها و سهمها برای سهامداران آماده کند و به صورت الکترونیکی در اختیار بانکها قرار دهد تا آنها بتوانند به پشتوانه وثیقه سهام به سهامداران تسهیلات ارائه دهند.
همچنین، بانک ملی و بانک قرضالحسنه مهر ایران در این زمینه پیشتاز هستند و بزودی با فراهم شدن بسترهای قانونی، این دو بانک ارائه تسهیلات با توثیق سهام را آغاز خواهند کرد.
مصاحبه و تنظیم: مولود غلامی