بااقتصاد
1401/04/18
14:38
شاخص کل بورس به قربانگاه ۱.۴ میلیون واحدی رفت!/ حمایت حقوقی‌ها شکست خورد

گزارش بازار/ شنبه ۱۸ تیر ۱۴۰۱ بازار سرمایه، روزهای بد را سپری می‌کند. حمایت چند روزه کدهای حقوقی از شاخص کل، با فروش هیجانی حقیقی‌ها در صف‌های عرضه سهام شکست خورد و بورس تهران در یک روز بین‌التعطیل و در آستانه عید قربان، توان مقاومت بیش‌تر برای حفظ کانال ۱.۵ میلیون واحدی را نداشت، تا شاخص کل برای چندمین بار از ابتدای امسال تاکنون، به کانال ۱و۴ میلیون واحدی سقوط کند. از دیدگاه تحلیلگران و فعالان بازار سرمایه، تشدید بی‌اعتمادی سهامداران خرد به بورس، نتیجه تلاش‌های منفی دولت در رویکرد شعارمحور و البته ضد بورسی برخی از دستگاه‌های اجرایی بوده است.

سقوط دسته‌جمعی شاخص‌های بورس و فرابورس



به گزارش بااقتصاد، امروز، شنبه ۱۸ تیرماه، ریزش دسته‌جمعی تمامی شاخص‌های بورس و فرابورس با فشار عرضه از سوی حقیقی‌ها رقم خورد. شاخص کل با ۴۰۹۴ واحد منفی، به ارتفاع یک‌میلیون و ۴۹۸ هزار واحدی عقب‌نشینی کرد، شاخص کل هم‌وزن نیز با افت ۲۶۸۸ واحدی به کانال ۴۱۵ هزار واحدی سقوط کرد و شاخص کل آیفکس هم با ۹۱ واحد منفی، وضعیت بهتری ندارد و در انتهای کانال ۲۰ هزار واحدی نشسته است.


نمادهای بزرگ، منفی‌سازان اصلی شاخص بورس


نقش‌آفرینان اصلی در افت شاخص کل بورس تهران امروز نمادهای فارس، فملی، میدکو، وبملت و وتجارت بودند و فولاد و مبین، تاثیر مثبت و اندکی را روی شاخص کل اعمال کردند. سآبیک، شستا و فمراد نیز بالاترین حجم تراکنش منفی بورس را به خود اختصاص دادند.


شاخص کل آیفکس هم با بیش‌ترین تاثیرپذیری منفی از سوی نمادهای آریا، غصینو، فغدیر، شگویا، بساما و هرمز، ۹۱ واحد ریزش کرد. شاون تک سهم مثبت در جمع منفی‌سازان فرابورس بود. ددانا، فرابورس و کرمان هم بالاترین حجم تراکنش منفی این بازار را ثبت کردند و دی، صدرنشین این جدول روی نوار سبز ایستاد.


۱۴۵ نماد با کاهش قیمت پایانی مواجه شدند


بجز سقوط شاخص کل به کانال ۱.۴ میلیونی و کاهش شدید حجم و ارزش معاملات روزانه و خرد، رشد تعداد نمادهای منفی در صف‌های فروش و کاهش قیمت پایانی این سهم‌ها، در معاملات امروز مشهود بود. معامله‌گران بورس و فرابورس، برای ۶۴ سهم به ارزش ۱۲۹ میلیارد تومان صف خرید تشکیل دادند اما ۸۷ سهم را به ارزش ۱۵۷ میلیارد تومان در صف فروش گذاشتند. تعداد مجموع نمادهای مثبت در این بازارها به ۱۷۵ سهم، معادل ۲۸ درصد از کل نمادهای معامله شده رسید و ۴۵۰ نماد، معادل ۷۲ درصد، در مدار منفی دادوستد شدند و کاهش قیمت پایانی را تجربه کردند.


مجازات مالی و زندان برای یک شرکت متخلف بورسی


پس از وصول گزارش نظارت شرکت بورس اوراق بهادار تهران در خصوص افزایش ۱۲۸ درصدی قیمت سهام یکی از شرکت‌های پذیرفته شده در بورس، معاملات در بازه مذکور مورد بررسی قرار گرفت و مشخص شد که در زمان عرضه سهام از طرف برخی کارگزاری‌ها در یک بازه زمانی، سهم‌ها به مبالغ قابل توجهی از اشخاص حقوقی مرتبط با سهامدار عمده شرکت به سه شخص حقیقی منتقل شده است.


ماجرا از این قرار بوده که معاون وقت سرمایه‌گذاری شرکت که اطلاعات نهانی مربوط به زمان عرضه سهام آن شرکت را در اختیار داشت، موجبات افشای اطلاعات نهانی مربوط به سهام شرکت را فراهم آورده و آن را در اختیار بستگان و دوستان خود قرار داده است.


اشخاص حقیقی نیز پس از بالا رفتن قیمت سهم و اندکی قبل از فروریختن قیمت سهام (در اوج قیمت)، سهام خود را به فروش رسانده و سودی بالغ بر ۵۴.۲۴۹.۵۹۴.۸۶۵ ریال (بیش از ۵.۴ میلیارد تومان) کسب کردند.


سازمان بورس و اوراق بهادار بلافاصله پس از کشف این سوء استفاده آن را به قوه قضاییه معرفی کرد. بر اساس شواهد و قراین موجود، مراجع قضایی اقدام این اشخاص را منطبق بر جرم «معامله متکی بر اطلاعات نهانی» ارزیابی کرده‌اند.


دادگاه تجدیدنظر استان تهران پس از بررسی پرونده در خصوص معاون وقت سرمایه گذاری شرکت به اتهام استفاده از اطلاعات نهانی پیش از انتشار آن مورخ ۱۴۰۱/۰۱/۳۰ حکم به یکسال حبس تعزیری و در خصوص سه شخص حقیقی معامله‌کننده متهم به انجام معاملات متکی بر اطلاعات نهانی حکم به پرداخت معادل سه برابر سود به دست آمده مجموعا به مبلغ ۱۶۲.۷۴۸.۷۸۴.۵۹۵ ریال (بیش از ۱۶.۲ میلیارد تومان) صادر و هر یک از چهار شخص حقیقی متهم عنوان اتهامی معاونت در معاملات متکی بر اطلاعات نهانی را به پرداخت شصت میلیون ریال جزای نقدی بدل از چهار ماه حبس تعزیری محکوم کرد.


واردکنندگان خودرو در انتظار مصوبه دولت


توکلی لاهیجانی، مدیرکل صنایع خودرویی وزارت صنعت، اعلام کرد: وزارت صنعت آیین‌نامه واردات خودرو را تدوین کرد و به هیات دولت فرستاد. کلیات این طرح تدوین شده و منتظریم تا در هیات دولت مصوب شده و ابلاغ شود.


تعدیل تعهدات بازارگردانی صندوق‌های قابل معامله در بورس تهران


وحید مطهری‌نیا، سرپرست مدیریت عملیات بازار ابزارهای نوین بورس تهران، گفت: بازارگردانی موثر با افزایش عمق بازار مانع از کاهش و افزایش هیجانی قیمت در صندوق های قابل معامله می‌شود و اهداف کاهش فاصله قیمت از NAV را فراهم می‌کند. از این رو در صورت مطلوب بودن عملکرد بازارگردان در دوره‌های سه ماهه از لحاظ نقدشونگی صندوق و فاصله قیمت از NAV، امکان تعدیل تعهدات بازارگردانی فراهم خواهد بود.


آغاز معاملات آتی شمش طلا در بورس کالا


جهرمی، مدیرعامل بورس کالای ایران، از آغاز معاملات آتی شمش طلا با هماهنگی‌های صورت گرفته در این بازار خبر داد و افزود: بورس تنها یک پلتفرم معاملاتی است و نقشی در افزایش و کاهش قیمت ندارد. بورس تشکیل شده تا انواع رانت‌ها و قیمت‌گذاری دستوری حذف شود.


وی گفت: در سال گذشته، پس از این‌که قیمت سیمان کاهش یافت، از اقدامات صورت گرفته تجلیل شد و امیدوار بودیم در روزهایی که افزایش قیمت اتفاق می‌افتد هم این دست برخوردها ادامه پیدا کند، اما خلاف این موضوع رخ داده است و شاهد تلاش‌ها برای حذف عرضه سیمان در بورس کالا هستیم.


به گفته وی، زمانی که با شرکت سایپا برای عرضه هایما و تارا توافق صورت گرفت، مدیر عامل این شرکت تغییر کرد و این طرح نیز کنار رفت. خودروهایی که برای عرضه آنها در بورس کالا مذاکرات و توافق صورت گرفته بود، مشمول قیمت‌گذاری دستوری نبودند، اما بحث‌هایی که در وزارت صنعت انجام می‌شد، حول خودروهایی بود که مشمول قیمت‌گذاری می‌شدند.


مدیرعامل بورس کالا، تصریح کرد: وزارت صنعت ما را تهدید به معرفی به مراجع قانونی کرده است، با این عنوان که قوانین را زیر پا گذاشته‌ایم؛ در صورتی که تمام اقدامات صورت گرفته قانونی بوده است. فشارهای زیادی از سوی وزارت صنعت و وزارت اقتصاد بر بورس کالا شکل گرفت. هرچند، ما اعلام کردیم که مستندات قانونی ارائه شود، این مهم رخ نداد و هیچ مستند قانونی ارائه نشد. می‌گویند که با عرضه خودرو در بورس کالا رانت صورت می‌گیرد و با اظهار نظرهای این‌چنینی به‌نظر می‌رسد معنی و مفهوم رانت تغییر پیدا کرده است. چرا که شیوه پیشین مبتنی بر توزیع رانت بود.


نمای پایانی معاملات بازارهای سهام تهران، شنبه ۱۸ تیر ۱۴۰۱


مجموع کل حجم و ارزش دادوستدهای سهام در بورس و فرابورس با محاسبه فروش اوراق بدهی دولتی، به‌ترتیب رقم ۷۸۰۰ و ۱۷۲۰۰ میلیارد تومان را ثبت کرد. از این میزان ۳۲۰۰ میلیارد تومان به ارزش معاملات بورس و ۱۴ هزار میلیارد تومان به معاملات فرابورس اختصاص یافت.


ارزش معاملات خرد سهام و حق تقدم و صندوق‌های قابل معامله در بورس و فرابورس همچنان رو به کاهش است و امروز این شاخص از کانال ۳۰۰۰ میلیارد تومانی سقوط کرد و به رقم بسیار ناچیز ۲۸۹۸ میلیارد تومانی رسید. طی این جابجایی‌ها، ۳۷۶ میلیارد تومان تغییر خالص مالکیت سهام از حقیقی‌ها به سهامداران عمده انجام شد. حقیقی‌ها امروز، بیش‌ترین میزان خالص خرید سهام را به نمادهای میدکو، غزر و وصندوق اختصاص دادند و حقوقی‌ها نیز روی سهم‌های بپاس، دی و شستا متمرکز شدند.


بیش‌ترین ارزش و حجم معاملات امروز سهام به گروه‌های فلزات اساسی، خودرو و بانک‌ها به ترتیب با ۳۰۷ ، ۲۵۷ و ۱۴۵ میلیارد تومان تخصیص یافت و این شرکت‌ها برترین صنایع بازار منفی امروز شناخته شدند.


بازار نقدی بورس:


شاخص کل بورس: ۱.۴۹۸.۵۰۹.۱۰ (۴۰۹۴.۶۰-)


شاخص کل هم‌وزن: ۴۱۵.۸۳۰.۴۹ (۲۶۸۸.۹۹-)


ارزش معاملات: ۳.۲۴۴ میلیارد تومان


حجم معاملات: ۵.۲ میلیارد تومان برگ سهم


سه نماد با بیش‌ترین تاثیر منفی: فارس، فملی و میدکو


بازار نقدی فرابورس:


شاخص کل: ۲۰.۰۴۵.۰۱ (۹۱.۶۸-)


ارزش معاملات: ۱۴.۰۸۷ میلیارد تومان


حجم معاملات: ۲.۶ میلیارد تومان برگ سهم


سه نماد با بیش‌ترین تاثیر منفی: آریا، غصینو و فغدیر


گزارش: مولود غلامی

انتهای خبر

0
0