کرونا
بر اساس بهروزرسانی سازمان جهانی بهداشت، چیزی حدود ۱۷۰ شرکت دارویی در حال تولید واکسن کرونا هستند؛ در ادامه، آخرین وضعیت هرکدام از واکسنها مرور میشود.
واکسن آسترازنکا با همکاری دانشگاه آکسفورد: این واکسن یک کد ژنتیکی برای مقابله با ویروس کرونا به بدن وارد میکند؛ نتیجه دریافت شده مثبت بوده و ممکن است تا آخر سال، این شرکت مجوز تولید را بگیرد؛ ظرفیت ساخت چیزی حدود ۲ میلیارد دوز در سال است، تا آخر امسال، در صورت کسب مجوز، پتانسیل تولید ۱ میلیارد دوز را دارند.

واکسن شرکت مودرنا و موسسه NIAID : واکسن این شرکت یک کد ژنتیکی برای ساخت پروتیین ضد کرونا به بدن معرفی میکند؛ برای هر بیمار دو شات نیاز دارد و عوارض جانبی واکسن در بین انسان کم بوده است. توانایی تولید این شرکت چیزی حدود ۵۰۰ میلیون تا ۱ میلیارد دوز در سال است و تولید خود را از اول سال ۲۰۲۱ شروع خواهد کرد.

واکسن شرکت فایزر با همکاری بایونتک: انتظار میرود که واکسن فایزر زودتر از همه برسد و اکنون در حال طی کردن مراحل اداری است؛ اواخر نوامبر یا اوایل دسامبر توسط کمیته مشاورهای FDA دادههای آزمایشات بررسی خواهد شد، کارهای اداری برای دریافت مجوز توزیع اورژانسی در هفته سوم یا چهارم نوامبر آغاز میشود؛ شرکت توانایی تولید و توزیع ۵۰ میلیون دوز واکسن را تا سهماهه اول سال ۲۰۲۱ در آمریکا دارد و حتی میتواند ۱۵ تا ۲۰ میلیون دوز آن را امسال تحویل بدهد. در ۲۷ اکتبر، مدیرعامل فایزر اعلام کرد که با توجه به مصرف ۲ دوز واکسن به ازای هر نفر، فایزر توانایی واکسیناسیون ۵۰۰ میلیون نفر را خواهد داشت (فایزر ۱۴٪ از تمام واکسیناسیون موردنیاز جهان، آسترازنکا/آکسفورد ۲۹٪، مودرنا ۷٪، جانسوناندجانسون ۱۷٪، نواوکس ۱۳، و سنوفی/ GSK ۴٪ را تامین خواهند کرد).

جانسوناندجانسون : این شرکت نوعی از ویروس سرماخوردگی تضعیفشده که به adenovirus موسوم است را در واکسن خود بهکاربرده و اکنون آزمایش جهانی خود را بر ۶۰ هزار نفر در ۲۱۵ نقطه جهان شروع کرده است. ظرفیت تولید این شرکت در سال ۲۰۲۱ به ۱ میلیارد دوز خواهد رسید؛ ۱۰۰ میلیون دوز آن را آمریکا پیشخرید کرده، اجازه خرید ۲۰۰ میلیون دوز اضافه هم دارد؛ سهمیه بریتانیا ۳۰ میلیون دوز است و تا ۲۲ میلیون دوز اضافه هم میتواند خریداری کند. توزیع واکسن در اوایل ۲۰۲۱ کلید میخورد.

نواوکس: سیستم واکسیناسیون این شرکت تزریق دو عدد واکسن با فاصله زمانی ۲۱ روز است و امید دارند که واکسن آنها سیستم ایمنی را تحریک کرده و بدن بتواند آنتیبادی بسازد. مقدار تولید آنتیبادی در افرادی که واکسن را دریافت کردند، مقبول بوده و اگر بتوانند حداقل ۶۰٪ از افرادی که واکسن دریافت میکنند را درمان کنند، مجوز FDA را دریافت خواهند کرد. ظرفیت تولید این شرکت تا آخر سال، تولید و توزیع ۱۰۰ میلیون واکسن در آمریکاست، در سال ۲۰۲۱ که به حداکثر ظرفیت تولید رسید، سالیانه تا ۲ میلیارد دوز میتواند تولید کند.

شرکت ساینو فارما در چین: در حال تولید دو واکسن با دو موسسه مختلف در چین است. ظرفیت تولید این شرکت ۲۲۰ میلیون دوز در سال است و در ماه سپتامبر کشور امارات اجازه استفاده از این واکسن را در آن کشور صادر کرد. روز گذشته رسانه های چین از موفقیت آمیز بودن واکسن تولیدی این کشور خبر دادند و اعلام کردند که رییس شرکت داروسازی ساینوفارما گفته که هیچ یک از افرادی که تاکنون واکسن کووید ۱۹ ساخت این شرکت را دریافت و به خارج سفر کرده اند، به ویروس کرونا مبتلا نشده اند.

ساینو-وک: این شرکت خصوصی بوده و آزمایش مرحله سوم خود را در برزیل کلید زده است؛ ظرفیت تولید آن در چین ۳۰۰ میلیون، و طبق یک قرارداد، تولید ۲۵۰ میلیون دوز واکسن در اندونزی است، که واکسن تولیدی در همان کشور مصرف میشود.

کن-ساینو/مرکز بهداشت ارتش چین: این واکسن در ماه مارس در ووهان روی مردم بیمار تست شد تا در صورت موفقیت در ارتش چین برای یک سال مجوز مصرف بگیرد؛ استفاده از آن در ماه جون تایید و در ارتش چین توزیع گردید. ظرفیت تولید این شرکت بین ۱۰۰ تا ۲۰۰ میلیون دوز است.

موسسه تحقیقاتی گامالیا: یک موسسه دولتی در روسیه است که از ماه آگوست بدون گذراندن مرحله سوم آزمایش، واکسن تولیدی خود را تایید کرد و از ماه سپتامبر در حال واکسینه کردن مردم روسیه است. ظرفیت تولید این شرکت ۵۰۰ میلیون دوز در سال است.
