سنا
1400/05/11
14:53
سیطره فضای احتیاطی بر معاملات بورس

شاخص بورس تهران در حالی امروز با افت محدود مواجه شد، که به نظر می رسد سیطره فضای احتیاطی بر رفتار سهامداران بیش از گذشته دیده می شود. به گفته برخی کارشناسان ابهام در آینده برجام تا روشن شدن مواضع هیئت دولت جدید ادامه دارد، و این موضوع می تواند بورس را در فضای انتظاری نگه دارد. با این وجود به نظر می رسد امروز نیز، تقابل دو گروه خریدار و فروشنده همچنان وجود داشت و بازار با حمایت بیشتر بازیگران بزرگ همراه بود.

به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، بورس تهران معاملات روز دوشنبه را با نوسان در شاخص کل آغاز کرد. در ادامه روند معاملاتی روز گذشته، امروز نیز کش و قوس در صف های خرید و فروش همچنان ادامه داشت و سیطره فضای احتیاطی بر معاملات سهامداران به وضوح دیده شد. شاخص کل بورس تهران امروز با افت ۲هزار و ۵۰۰ واحدی به ارتفاع یک میلیون و ۳۵۷هزار واحدی عقب گرد داشت و شاخص هم وزن نیز به پیروی از شاخص کل ۱۰۹۴ واحد نزول را به ثبت برساند، تا گویای افت قیمتی بیشتر نمادهای کوچک نسبت به نمادهای بزرگ باشد.


بیشترین تاثیر بر افت امروز شاخص کل "فملی"،"شپدیس" و "کچاد" داشته و "میدکو"،خودرو" و "وغدیر" مانع افت بیشتر شاخص کل شدند. همچنین، میانگین ارزش معاملات روزانه بازار در محدوده ۴هزار و ۴۶۲ میلیارد تومان قرار گرفت. بررسی تغییر مالکیت بازار نیز نشان می دهد در جریان معاملات روز آتی، بیش از ۳۰۰ میلیاردتومان از سمت حقیقی ها به سمت بازیگران حقوقی روانه شده است. بیشترین تزریق پول حقوقی به بورس در سه گروه «محصولات شیمیایی»، «فلزات اساسی» و «بانک‌ها و موسسات اعتباری» رقم خورد در حالی که برآیند معاملات گروه‌های «استخراج کانه‌های فلزی» و «واسطه‌گری‌های مالی و پولی» به نفع حقیقی‌ها تمام شد.


انتظار و احتیاط در فضای معاملات


اما نظر تحلیلگران در خصوص رفتار معاملاتی سهامداران در این روزها نیز قابل توجه است. به عقیده گروهی از کارشناسان ابهام در خصوص سرانجام برجام باعث ایجاد فضای احتیاطی در معاملات شده است. مراسم تنفیذ رئیس دولت سیزدهم فردا با حضور مقامات لشکری و کشوری برگزار و بعد از آن می توان در انتظار مواضع رییس جمهور در خصوص برجام و مذاکرات هسته ای بود. از سوی دیگر دلار در بازار آزاد در محدوده ۲۵ هزار و ۵۰۰ تومان نوسان دارد و این نوسانات نشان از تسری فضای ترس و احتیاط به این بازار دارد.


در معاملات امروز بازارهای جهانی قیمت نفت تحت تاثیر نگرانی نسبت به وضعیت اقتصادی چین و افزایش تولید اوپک، بیش از یک دلار در هر بشکه کاهش پیدا کرد و به رقم ۷۴ دلار و ۵۵ سنت رسید. با این وجود هر تن مس در معاملات امروز بازار جهانی با رشد۰.۵ درصدی به ۹هزار و ۷۶۴ دلار رسید و فلز روی با رشد ۰.۲۳ درصدی ۳هزار و ۳۷ سنت معامله شد.


به طور کلی و به زعم تحلیلگران بورسی، شرایط بازار به گونه‌ای است که هرگاه عرضه‌ها افزایش می‌یابند، موجی از تقاضا وارد بازار می‌شود و به عکس. با توجه به این موضوع احتمال می رود با ورود مجدد بازارگردانان به بازار افت چندانی طی روزهای آتی رخ ندهد.


حول محور صنایع بورسی


یکی از گروه های پرخبر امروز تالار شیشه ای، خودرویی ها بودند. افزایش تقاضا در نمادهای این صنعت موجب صف نشینی سهامداران در نماد "خساپا" در ساعات ابتدایی بازار شد. همچنین بیشترین ارزش معاملات بازار با رقم ۵ هزار و ۸۵۵ میلیارد ریال در اختیار این گروه بود. در همین رابطه خودروسازی سایپا، با انتشار گزارش فعالیت تیرماه خود در شبکه کدال، از رشد ۱۴ درصدی مبلغ فروش نسبت به خردادماه سال جاری خبر داد. این شرکت همچنین اعلام کرد تولیداتش با ۱۷ درصد کاهش نسبت به ماه قبل مواجه بوده، اما فروش "خساپا" در این بازه زمانی ۱۵ درصد رشد داشته است.


از سوی دیگر، احمد نعمت بخش دبیر انجمن خودروسازان از عدم اجازه فروش فوق العاده به شرکت های خودروسازی خبر داد. وی در این زمینه گفت، خودروسازان اکنون تنها اجازه دارند طرح‌های پیش فروش را اجرا کنند و اجازه اجرایی شدن طرح‌های فروش فوق العاده را ندارند.


اما یکی از مهم ترین خبرهای منتشر شده در روزهای گذشته بازار مربوط به طرح افزایش عوارض صادرات فرآورده های معدنی از سوی وزارت صمت بوده. این موضوع که با ناراضایتی سهامداران این نمادهای بورسی همراه بود، با مخالفت مجلس شورای اسلامی نیز مواجه شد. حجت اله فیروزی سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی در این زمینه گفت، ما قانونی داریم که صادرات فرآورده های معدنی معاف از مالیات است و نظرمان این است که محصول نهایی و نیمه نهایی از مالیات معاف باشد، بنابراین مجلس با عوارض صادراتی محصولات معدنی به طور کلی مخالف است. در این زمینه و در این گروه نماد "کدما" با افزایش تقاضای سهامداران حقیقی صف خرید بیش از یک میلیون سهمی را تجربه کرد. "کروی" نیز از دیگر نمادهای خوش اقبال صنعت استخراج کانه های فلزی بود که صف خرید قابل توجهی از سوی سهامداران خرد داشت.


در صنعت فلزات اساسی، روند معاملات چندان مطلوب طی نشد. خوش اقبالی نمادهای این صنعت که روزهای پیش با تعدد تقاضای سهامداران همراه بود، امروز نتوانست تداوم داشته باشد و ملی مس ایران با عرضه های سنگین در نیمه دوم بازار مواجه شد. این موضوع در حالی رخ داد که بزرگترین نماد این گروه یعنی "فولاد" برای برگزاری مجمع سالیانه متوقف بود. مجمع فولاد مبارکه که تا لحظه تنظیم این گزارش در حال برگزاری است با خبرهای خوبی از سوی مدیرعامل این شرکت همراه است. به گفته وی شرکت فولاد مبارکه با تولید بیش از ۸ میلیون و ۳۲۳ هزار تن فولاد خام در سال ۹۹ سهم ۳۷.۲ درصدی از بازار فولاد کشور را آن خود کرده است.


"فولاد" در سه ماهه نخست سال جاری بیش از ۲۵۴ درصد رشد سودآوری داشته، همچنین سود عملیاتی این شرکت با رشد ۲۱۱ درصدی به ۵هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان رسیده است. بر اساس گزارش منتشر شده در این مجمع، فولادی ها توانستند در سال مالی گذشته حدود ۶ هزار میلیارد تومان سود از شرکت های زیرمجموعه دریافت کنند که رقم قابل توجهی به نظر می رسد.


در صنعت خاکستری بورس نیز همچنان خبرهای مختلفی در خصوص قیمت این کالا شنیده می شود. با وجود اینکه گزارش ها نشان می دهد قیمت سیمان طی روزهای گذشته در بازار به پاکتی ۱۱۰ هزار تومان هم رسید، اما معاون وزیر صمت امروز از کاهش قیمت سیمان در آینده ای نزدیک خبر داد. اسدالله کشاورز در این زمینه افزود: عدم تولید برق توسط توربین‌های برق‌آبی و محدودیتی که در تامین برق مورد نیاز صنایع ایجاد شد، تاثیر منفی در صنایع سیمان و فولاد داشت به طوریکه کاهش تولید تا میزان یک سوم را به این صنایع تحمیل کرد، با این وجود تامین برق واحدهای صنعتی و افزایش تولید، قیمت در بازار نیز کنترل و به روال عادی برمی‌گردد.


*خبرنگار: مهرنوش سلوکی


انتهای خبر

0
0