حال و روز بازار
سهام بزرگ متاسفانه شده میدان نوسان گیری و در این بین افرادی که کم تجربه هستند به قصد اینکه وضعیت خوب است خرید می کنند و فردا با دیدن منفی خارج می شوند ! درست است که دلیل چنین زیانی ابتدا مربوط به نوع استراتژی یک شخص است اما رنج زنی های عده ای در بازار (چه حقوقی و چه حقیقی) باعث بهم ریختگی روندها شده است.
یک روز شپنا را از منفی مثبت می کنند و تا صف خرید رنج می زنند و روز بعد به دلیل نداشتن تقاضا نماد از مثبت منفی می شود. شستا و فولاد و... نیز دقیقا همینطور درحال معامله شدن هستند. یکی از معیارهایی که در چنین شرایطی می تواند به سهامدار کمک کند توجه به حجم معامله یک سهم نسبت به سرمایه شرکت، سهام شناور آن و متوسط حجم ماهیانه آن است. به عبارتی در این ایام حجم ها مهمتر از قیمت ها هستند. در چنین شرایطی اگر دیدید مثبت شدن یک نماد یا رفتن به سمت صفر تابلو به خاطر خریدهای پر حجم حقوقی بود از خریدن دست بکشید. چون بعضی از این حقوقی ها با رنج زنی ها صرفا قصد این را دارند که بگویند شرایط عادی است ! این حقوقی ها و حتی بعضی از حقیقی های نوسان گیر معمولا در آخر تایم بازار اقدام به زدن رنج های مثبت می کنند تا این ذهنیت را به بازار بدهند شرایط خوب است و در روز کاری بعد با درصدی سود خارج می شوند.
در بازار همه چیز را عرضه و تقاضا مشخص می کند، هرجا تقاضای کاذب و عرضه کاذب شکل بگیرد پیروی از این روندهای کاذب بیشترین آسیب را به سهامداران خواهد زد. در چنین شرایطی می توان چند توصیه کرد:
۱) گزارشات عملکرد شرکت ها به شیوه های دقیق بررسی کنید، مثلا مثبت شدن اسپرد بانکی، فروش ریالی یک شرکت و موارد مشابه پوسته گزارشات هستند و باید موارد مهمتر دیگری مورد بررسی قرار گیرد.
۲) اگر به شدت در زیان هستید عجله ای برای کسب سود نداشته باشید. سبد سهام خود را اصلاح کنید. سهام بنیادی جذاب بخرید نه هر سهام بنیادی را و باید صبور باشید و این صبر ممکن است حتی بیش از یک سال باشد
۳) فعلا در شرایطی که بازار تعادل ندارد از معامله براساس نسبت های خرید و فروش، ورود و خروج پول و... خوداری کنید
۴) اگر ریسک گریزی زیادی دارید، نقدینگی دارید و قصد دارید که سرمایه گذاری کنید، شرایط حاضر، شرایطی نیست که اقدامی را انجام دهید و باید اجازه بدهید یک روند منطقی حاکم بر بازار شود. شاید صبر برای سرمایه گذاری شما را از کسب سودی باز دارد اما به واسطه ریسک گریزی شما جا ماندن از این سود بهتر از ورود به فضایی است که شما را به دلیل نداشتن تحمل زیان از نظر روحی تخریب کند.
۵) با خبرهای لحظه ای مخابره شده، تصمیم نگیرید، در چنین شرایطی که بازار تعادل ندارد معاملات براساس اخباری که آنالیز نمی شوند و اثرات تقریبی آنها مورد بررسی قرار نمیگیرد به عدم تعادل بازار دامن می زند.
۶) انتظارات خود را از بازار تعدیل کنید. حداقل بازدهی ها مورد نظر خودتان را نه براساس ۵ ماهه اول سال، بلکه براساس یک روند بلند مدت تعیین کنید (حدود ۳۵٪ الی ۴۰٪ سالیانه).
۷) بپذیرید بازار تخصصی و سود کردن در آن سخت است و اگر تخصصی ندارید بهتر است پیش از افزودن حجم در معاملات زمانی را برای یادگیری بگذارید و اگر غیر این باشد آنی که متضرر خواهد شد شما هستید.