بورس نیوز
1403/09/10
09:14
بورس همچنان خودنمایی می‌کند/ نیازسنجی بورس برای عبور از سد

شاخص کل بورس با رشد بیش از ۷ درصدی طی هفته قبل موفق شد تا در کانال ۲.۴ میلیون واحدی باقی بماند. بررسی‌ها نشان می‌دهد این میزان از بازدهی هفتگی از هفته منتهی به ۸ شهریور ۱۴۰۲ بی‌سابقه بوده است.

به گزارش بورس‌نیوز ، در هفته مذکور شاخص کل افزایش بیش از ۸درصدی را ثبت کرده بود. همچنین شاخص هموزن نیز با افزایش ارتفاع ۶.۵ درصدی، از بازدهی نماگر اصلی عقب مانده است. ضمن آنکه میانگین هفتگی ارزش معاملات هم از ۸هزار و ۵۰۰میلیارد تومان عبور کرده است. این درحالی است که بیش از هزار و ۹۰۰میلیارد تومان پول حقیقی وارد بازار سهام شده است و ۴۷۲میلیارد تومان از صندوق‌های بدون ریسک درآمد ثابت خارج شده است.


حجم معاملات با رشد قابل توجهی نسبت به هفته‌های قبل، از ۱۷ میلیارد سهم گذشت. ضمن آنکه نسبت P/E نیز به ۷ واحد نزدیک شده است. همزمانی وقوع متغیر‌های یادشده و نزدیک‌شدن نماگر اصلی به سقف ۲.۵ میلیونی، احتمالا اهالی بازار را دچار تردید خواهد کرد. هرچند عوامل اقتصادی پشت بورس درآمده‌اند، اما بازار دو سناریوی اصلاح و عبور پرقدرت از سقف ۲.۵ میلیون را مد نظر قرار داده است. روند معاملات هفته آینده می‌تواند تاثیر بسزایی بر تحقق این دوسناریو داشته باشد. اما شرط اصلی گذار از سد محکم ۲.۵ میلیون واحدی، ثبات سیاسی و سیاستگذاری در خاورمیانه و به‌ویژه ایران است.


بازار سهام روز‌های پررونقی را تجربه می‌کند. شاخص بورس با افزایش هفتگی ۷.۴ درصدی موفق شد تا دوباره رکوردشکنی کند. آخرین‌بار، بازدهی هفتگی بورس ۸.۱۴ درصد بود که در هفته اول شهریور ۱۴۰۲ به وقوع پیوست. بازار چندین هفته متوالی است که بازدهی خوبی را ثبت می‌کند. خودنمایی بورس در حالی است که سایر بازار‌های دارایی، در مقابل بازار ۸ هزار همتی بورس قد خم کرده‌اند. ثبات سیاسی، موجب تقویت P/E شده و احتمالا بازار از اهرم این نسبت مالی، رشد خوبی را در ارزش بازار خود شاهد خواهد بود؛ چراکه به‌طور متعادل P/E بورس باید تا محدوده ۱۰ واحد رشد کند.


به‌طور تاریخی بورس از دو محل، با رشد P/E همراه شده است. اول آنکه دلار نیما و قله‌های جدیدی که فتح می‌کند، همواره موجب سقف‌شکنی بورس تهران شده است. به عبارتی دیگر شاخص کل بورس از محل رشد قیمت دلار، از قله‌های تاریخی عبور می‌کند. دوم، کاهش نرخ بهره سبب سرریز پول‌ها به بازار سهام خواهد شد.


اکنون بازار با رشد قیمت دلار و نگاهی بر کاهش نرخ سود، امنیت بالایی را در فضای سرمایه‌گذاری در بورس احساس می‌کند. احتمالا از این محل، بورس بازدهی واقعی بالایی را برای سهامداران خود خلق خواهد کرد. همچنین بورس تهران وزن بالایی را به گزارش‌های ۹ ماهه خواهد داد؛ چراکه صورت‌های مالی پاییز، به لحاظ بنیادی می‌توانند حاشیه سود بالاتری را نسبت به تابستان و بهار گزارش کنند؛ چراکه افزایش نرخ دلار سطح درآمد صنایع بورسی وارد کانال جدیدی کرده است. از این‌رو، نتایج گزارش‌های ماهانه از چشم بازار دور نخواهد ماند. شرکت‌های بورسی همانند مهرماه سطح بالایی از درآمد را با وجود محدودیت‌های مصرفی انرژی تجربه کردند. با این حال، ۳۸۲ نمادتولیدکننده بورسی روی هم، ۳۰۰ هزار میلیارد تومان فروش داشتند که نسبت به آبان سال قبل رشد ۲۴ درصدی را تجربه کرده است.


بازار سهام برای عبور از سد محکم ۲.۵ میلیون واحدی تلاش‌های بسیاری کرد. بار‌ها شاخص کل بورس تا مرز ۲.۵ میلیون رفت و موفق نشد تا از این مقاومت روانی عبور کند. محدوده ۲.۵ میلیون واحدی، سد بتنی محکمی شده است که برای اولین‌بار بورس آمادگی شکست این سد را خواهد داشت. بازار سهام با حمایت دلار و کاهش نرخ بهره و همچنین عوامل بنیادی متعدد در صنایع مختلف به‌ویژه خودرو، برای مقابله با مقاومت اردیبهشت سال قبل، تجهیز شده است. درصورتی‌که این حمایت‌ها پابرجا بماند، احتمالا بورس برای سدشکنی صرفا به یک نقدینگی تازه نفس احتیاج خواهد داشت. به لحاظ تکنیکال سطح قیمت‌ها بسیار بالاست و برخی از سهامداران حقیقی تمایلی به خرید سهام به این قیمت ندارند. این درحالی است که P/E بازار همچنان با در نظر گرفتن عوامل بنیادی مناسب است.


اگر با کاهش قیمت سهام و اصلاح نسبی P/E بازار قدری متعادل‌تر هم شود، پول‌های داغ وارد بازار خواهد شد. هرچند زمانی می‌توان به یک اصلاح کوتاه مدت امیدوار بود که ارزش معاملات بالا و حجم معاملات مناسب به خوبی دست به دست شدن سهام را میان سهامداران فعلی و سهامداران دست به نقد نمایان کند.



منبع: دنیای اقتصاد


برچسب ها : بازار سرمایه دلار نیما سهامداران بورس بورس نیوز

انتهای خبر

0
0