بورس پرس
1400/04/22
10:22
مسئولیت حسابرسان درباره انتشار گزارش تفسیری شرکت های بورسی

حسابدار رسمی با اشاره به مسئولیت حسابرسان در گزارش تفسیری شرکت های بورسی و فرابورسی گفت: اظهارنظر درباره صورت‌های مالی آتی، مستلزم انعقاد قرارداد جداگانه و حق‌الزحمه مناسب است.

به گزارش پایگاه خبری بورس پرس ، منصور شمس احمدی با انتشار مطلبی با عنوان "حسابرسان و گزارش تفسیری مدیریت" در دنیای اقتصاد اعلام کرد: به موجب مصوبه یکم تیر هیات‌مدیره سازمان بورس مقرر شده، مفروضات پیش‌بینی صورت سود و زیان شامل متغیرهای در اختیار مدیریت برای کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس و فرابورس در قالب جداول خلاصه اطلاعات تفسیری ارائه شود.


همچنین جداول تحلیل حساسیت سود (زیان) به ازای هر سهم در فصل نتایج عملیات و چشم‌اندازها در گزارش تفسیری مدیریت برای صنایع محصولات شیمیایی، فلزات اساسی، استخراج کانه‌های فلزی، فرآورده‌های نفتی، کک و سوخت هسته‌ای و صنعت سیمان، آهک و گچ در جداول مشخص شده همراه با مفروضات مربوط در جداول گزارش مزبور ارائه شود.


اینکه شرکت‌ها تا چه اندازه توانایی تهیه و تجزیه و تحلیل چنین اطلاعاتی را دارند بحثی است که باید جداگانه به آن پرداخته شود. موضوع این نوشتار اما مسئولیت حسابرسان درخصوص گزارش تفسیری است. مسئولیت‌های حسابرس نسبت به گزارش تفسیری، موضوع استاندارد بین‌المللی ۷۲۰ (سایر اطلاعات همراه با صورت‌های مالی) است.


اگر چه تهیه آن در دستور کار سازمان حسابرسی قرار دارد اما تا این تاریخ تهیه و تصویب نشده است. طبق بند ۲ استاندارد مزبور، مسئولیت حسابرس کسب شواهدی فراتر از آنچه در حسابرسی صورت‌های مالی ضرورت دارد نیست و هیچ نوع اطمینانی نسبت به این گزارش ابراز نمی‌شود.حسابرس با خواندن این گزارش که بار مسئولیت کمتری نسبت به مطالعه آن دارد، موارد با اهمیت ناشی از ناسازگاری بین اطلاعات مندرج در گزارش و شواهدی را که در حین حسابرسی صورت‌های مالی کسب کرده، مورد توجه قرار داده و چنانچه به نظر برسد نا‌همخوانی وجود دارد در گزارش حسابرسی نسبت به صورت های مالی باید در بند جداگانه‌ای به آن اشاره کند.


بنابراین با توجه به موارد فوق و بند ۷ استاندارد ۷۲۰ این استاندارد در مورد اطلاعات مالی آتی کاربرد ندارد. افزون بر آن این استاندارد فقط در مورد شرکت هایی که حسابرسی شده‌اند کاربرد دارد و گزارش‌های بررسی اجمالی را در برنمی‌گیرد. اظهار نظر نسبت به صورت‌های مالی آتی باید طبق استاندارد خدمات اطمینان بخشی ۳۴۰۰ انجام شود که مستلزم انعقاد قرارداد جداگانه و حق‌الزحمه مناسب است.


به منظور ارائه صورت‌های مالی آتی در بسیاری از کشورها رهنمودهای نسبتا مشابهی توسط انجمن‌های حرفه‌ای تهیه شده و حسابرسان باید در گزارش نسبت به اطلاعات مالی که طبق آن رهنمود تهیه شده، اظهار نظر کنند. طبق رهنمودها، صورت‌های مالی پیش‌بینی شده باید شامل صورت‌های مالی اساسی و خلاصه‌ای از یادداشت‌های پیوست آن صورت‌ها باشد و صرف ارائه صورت سود و زیان پیش‌بینی‌شده، ارائه ناقص تلقی شده و نمی‌توان نسبت به آن اظهارنظر کرد.


به عنوان مثال هزینه تامین مالی یا درآمد سرمایه‌گذاری در صورتی قابل محاسبه و درج در صورت سود و زیان است که صورت وضعیت مالی پیش‌بینی شده برای سال مالی آتی تهیه و کسری یا اضافی منابع مالی مورد نیاز یا مازاد تعیین شود. درخصوص ابلاغیه جدید سازمان بورس دو راهکار متصور است. یکی اینکه، حسابرسان با درج عبارتی مناسب در بند گزارش تفسیری، اطلاعات مالی آتی را مستثنی کنند و دوم اینکه این‌گونه اطلاعات در گزارش دیگری بر اساس رهنمودی که تهیه خواهد شد توسط شرکت تهیه و ارائه شود و حسابرسان نسبت به آن اطلاعات، گزارش را طبق استاندارد ۳۴۰۰ ارائه دهند. حسابرسی و خدمات اطمینان بخشی، استانداردهایی دارد که بدون توجه به آنها و انعقاد قرارداد مربوط و حق‌الزحمه مناسب، نمی‌توان از حسابرسان توقع انجام آن خدمات با قبول مسئولیت‌های سنگین را انتظار داشت.


تلگرام اصلی بورس پرس : t.me/boursepressir


انتهای پیام


انتهای خبر

0
0